Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Αναζητώντας το αυτονόητο.



Επιχειρηματολογούμε πλέον για τα αυτονόητα.

Όταν δεν καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε, ότι η βία πρέπει να καταδικάζεται στην όποια της μορφή κι από όπου κι αν προέρχεται, είναι απορίας άξιο, από πού θα αντλήσουμε το σθένος να συμφωνήσουμε για την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες στο κράτος κσι στην κοινωνία μας;

Όταν επιχειρούμε μέσα σ’ αυτή τη γενικευμένη και καθολική κρίση, να διακρίνουμε και να δικαιολογήσουμε πτυχές και αποχρώσεις βίαιης συμπεριφοράς προκειμένου ν’ αποφύγουμε την ξεκάθαρη καταδίκη τους, πώς θα παραβλέψουμε το μικροσυμφέρον μας, ώστε να εξυπηρετηθεί το γενικό ή το δημόσιο συμφέρον;

Αυτές τις μέρες το θέμα «βία» βρίσκεται στην επικαιρότητα, η συζήτηση κι η αντιπαράθεση ήδη εξελίσσονται με σθεναρότητα μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών, γεγονός που μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε για το πόσο αυτονόητο θα είναι για τα πολιτικά κόμματα στις 18 Ιουνίου ν’ αντιληφθούν, ότι οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν προκειμένου να σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση κι όχι για να προκύψει ισχυρή αντιπολίτευση.

2 σχόλια:

  1. Ευάγγελε δεν ασχολήθηκα με τη βία αυτές τις μέρες, μη θέλοντας να κάνω τη χάρη σε όσους τη γουστάρουν και σε όσους επιλεκτικά αντιλαμβάνονται μόνο μερικές πτυχές της.
    Η βία εχει όνομα καιπρόσωπο και αυτο πρέπει να καταδικαστεί μαζι κι οι τυχόν συνένοχοί του.
    Γενικότητες του στυλ "καταδικάζουμε ..." χωρίς ουσία δεν εχουν κανένα νόημα, Και δεν το λέω για σενα αυτό προς θεού τολέω για την εξουσία που αυτό λεει αλλα στην πράξη δεν το βλέπουμε.

    Εγω προσωπικά το λέω και ξεκάθαρα,θέλω κυβέρνηση συνεργασίας και ουσίας.
    Να δουλέψει πραγματικά για τη χώρα και να μην πλακωνόμαστε μεταξύ μας, που -επι του θέματος- θα είναι κι άλλη βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τ' αυτονόητα, η ουσία, όπως σωστά επισημαίνεις Τζον, είναι ένα εξίσου σημαντικό ζητούμενο. Μια απερίφραστη και χωρίς να μασάμε τα λόγια μας καταδίκη της βίας καθορίζει κατ΄αρχήν τη στάση μας απέναντι στα πράγματα, είναι το πρώτο κι -αν θες- αποφασιστικό βήμα. Από 'κει και πέρα η συνολική πρακτική μας δίνει στη δήλωση ουσία και περιεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλοπροαίρετα