Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Άνθρακες ο θησαυρός.


Ενόσω η Αμφίπολη μας κρατά αμφίπολους (=απασχολημένους) και καθηλωμένους εν αναμονή των νέων ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης, στο πολιτικό πεδίο άρχισαν να διαφαίνονται τα δίπολα μεταξύ των οποίων θα κινηθεί ενόψει της εκλογής προέδρου η αντιπαράθεση κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, ευθύνη – ανευθυνότητα, σταθερότητα – αστάθεια κ.ο.κ.

Όσα εντυπωσιακά και σημαντικά έρχονται στο φως μετά από τόσους αιώνες στο πλαίσιο της αρχαιολογικής έρευνας, τόσα, στον αντίποδα, πεζά και κοινότυπα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σε επίπεδο πολιτικού λόγου κι αντιπαράθεσης.

Οι μεν της κυβέρνησης ενδεδυμένοι τη λεοντή της αταλάντευτης –που λέει ο λόγος– τήρησης των δανειακών συμβάσεων, οι δε της αξιωματικής κλπ. αντιπολίτευσης περιβεβλημένοι –ομοίως αταλάντευτα και ομοίως που λέει ο λόγος– τα λάβαρα και τα διαδήματα του πανευρωπαϊκού αντιμνημονιακού αγώνα και του ηθικού πλεονεκτήματος. Οι μεν να διατηρήσουν παντοιοτρόπως την εξουσία στο όνομα της διάσωσης της πατρίδας και του λαού, οι δε να κατακτήσουν παντοιοτρόπως την εξουσία στο όνομα της διάσωσης της πατρίδας και του λαού. Οι λέξεις κι οι έννοιες, όπως οι σκοποί κι οι προθέσεις έχουν χάσει απολύτως το νόημά τους.

Όσο εξακολουθεί η οικονομική στενότητα κι ο αποκλεισμός της χώρας απ’ τις αγορές, τόσο η ρητορεία κι ο βερμπαλισμός σπάνε ταμεία κι εκτοξεύονται από limit  up σε limit up τηλεθέασης. Όσο η κοινωνία βασανίζεται από επιλογές εκ των ενόντων «τρώγοντας από τις σάρκες της» για να επιβιώσει, τόσο οι αντιθέσεις στο πολιτικό σύστημα εστιάζονται με έμφαση στα δήθεν και τα επιφαινόμενα. Όσο το πρόταγμα περιορίζεται στενά στην με κάθε τρόπο προστασία των στενά εννοούμενων συμφερόντων κομμάτων, προσώπων και συμπλεκόμενων αλληλεξαρτώμενων, τόσο γεγονότα όπως τα ευρήματα της Αμφίπολης ή η εκλογή προέδρου, αναγορεύονται σε ρυθμιστές και στρατηλάτες της κοινωνικής ανάτασης και διάσωσης.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, με τις κοντόφθαλμες λογικές να κυριαρχούν στα κομματικά επιτελεία και με τις απροσχημάτιστες μεθοδεύσεις να επικρατούν στην πολιτική συμπεριφορά, οτιδήποτε κι αν συμβεί, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ερευνών στην Αμφίπολη ή της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο, μικρή θα έχει σημασία. Για τους πολλούς αυτής της χώρας η δυσάρεστη διαπίστωση για την προοπτική εξόδου από την κρίση και το μέλλον της στην Ευρώπη και τον κόσμο, θα μπορούσαν να περιγράφονται μόνο με τρεις λέξεις: «άνθρακες ο θησαυρός».

Photo: Deviantart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλοπροαίρετα