Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Η δεύτερη ευκαιρία του κυρίου Τσίπρα.


Έτσι κι αλλιώς ο κύριος Τσίπρας δεν έχει να χάσει τίποτε. Χάσει – κερδίσει τις εκλογές κερδισμένος είναι. Είτε τις κερδίσει, γιατί θα έχει πάρει το πολυπόθητο συγχωροχάρτι για την τραγική επτάμηνη διακυβέρνησή του και την άφεση αμαρτιών από το λαό με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, είτε πάλι κι αν τις χάσει, γιατί θα έχει πεδίον δόξης λαμπρό μπροστά του να εξακολουθήσει να κοροϊδεύει και να παραμυθιάζει το λαό υποδυόμενος το τραγικό θύμα των σκευωρών και εμπνευστών της αριστερής παρένθεσης και την πλανημένη και αθώα αριστερά της «πρώτης φοράς».

Εκ του ασφαλούς αντιπολιτεύτηκε επί σειρά ετών ο κύριος Τσίπρας, εκ του ασφαλούς διακυβέρνησε επί επτά μήνες τη χώρα, εκ του ασφαλούς τη σέρνει και στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Με την ασφάλεια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας άσκησε μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή την πλέον σκληρή, ανεύθυνη και λυσσώδη κριτική στις κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Εκ του αφαλούς απευθύνθηκε με όρους απαξίωσης και διχασμού στα πιο ταπεινά και σκοτεινά ένστικτα του λαού. Εκ του ασφαλούς ανέχθηκε προπηλακισμούς και συκοφαντίες πολιτικών αντιπάλων. Εκ του ασφαλούς «κάλυψε» με δηλώσεις εκδηλώσεις βίας, ανομίας και καταστροφών. Εκ του ασφαλούς υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους.

Με την ασφάλεια του πρωθυπουργοκεντρικού πολιτικού συστήματος άσκησε τα καθήκοντά του μέσα κι έξω απ’ το Μαξίμου, αλλά και μέσα κι έξω απ’ τη χώρα ως απόλυτος κυρίαρχος. Εκ του ασφαλούς στήριξε την κυβέρνησή του σε ό,τι πιο συντηρητικό, φοβικό κι οπισθοδρομικό υπήρχε από πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Εκ του ασφαλούς κατασπατάλησε πόρους κι αποθεματικά, ενώ ταυτόχρονα κατακρεουργούνταν συμμαχίες, συνεργασίες και συμφωνίες στο διεθνές πλαίσιο αναφοράς της χώρας. Εκ του ασφαλούς συνομιλούσε με εταίρους και ξένους ηγέτες έχοντας σαν «μαξιλαράκι» των ελιγμών του το προαποφασισμένο δημοψήφισμα. Εκ του ασφαλούς έφερε –«μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευση»– μια συμφωνία γνωρίζοντας ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου –οι μέχρι πρότινος «δωσίλογοι» θα στηρίξουν τη χώρα και τη διάσωση των κεκτημένων του Ελληνικού λαού.

Με την ασφάλεια του εκλογικού νόμου και του κατακερματισμένου πολιτικού συστήματος, αλλά και της ασυνεννοησίας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποφάσισε καλοκαιριάτικα την προσφυγή στις κάλπες, γιατί… γιατί έπρεπε –λέει– να νομιμοποιήσει ο λαός τις επιλογές της επτάμηνης διακυβέρνησης και το νέο μνημόνιο. Εκ του ασφαλούς αναζητείται το άλλοθι στη λαϊκή ετυμηγορία. Εκ του ασφαλούς θα βρεθούν συνεταίροι στη διακυβέρνηση και διαχείριση των νέων οικονομικών μέτρων. Εκ του ασφαλούς επιχειρείται να εξασφαλιστεί η παραμονή στην εξουσία παρά τα αυταπόδεικτα πλέον χονδροειδή λάθη, ψέματα κι αδυναμίες που είχε η ολιγόμηνη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Τσίπρα. [Εκ του ασφαλούς και το τυχόν πέρασμα στην αντιπολίτευση και τα γνώριμα «αντιμνημονιακά» λημέρια].

Αυτή την ασφάλεια δεν τη δικαιούται ο κύριος Τσίπρας, δεν την αξίζει.

Η συγκυρία, η τύχη, αλλά προπαντός ο Ελληνικός λαός, του επιφύλαξαν –μετά μάλιστα από τη λυσσώδη και πολύχρονη επιμονή του– ένα μοναδικό προνόμιο και μια μοναδική ευκαιρία, να πιάσει το τιμόνι της χώρας και να ανασύρει την Ελλάδα από τη θέση που «οι προηγούμενοι» την είχαν φέρει. Να φέρει ελπίδα, έστω κι αν δεν έσκιζε με τη μια το μνημόνιο, έστω κι αν «έκανε τα μισά» απ’ όσα υπόσχονταν. Απέτυχε.

Η δεύτερη ευκαιρία του κυρίου Τσίπρα θα πρέπει να είναι από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Ποιοι όμως έχουν τη διάθεση, την τόλμη, τη λογική και την υπομονή να υπολογίσουν πόσο θα κοστίσει, όχι η εφαρμογή, αλλά η μη εφαρμογή της συμφωνίας; Ποιοι έχουν το κουράγιο και τη δύναμη να σκεφτούν, να  κρίνουν, ν' αξιολογήσουν αυτά που κουτσά - στραβά πετύχαμε ως τώρα για να είμαστε όρθιοι. Ποιοι;

Ήδη διάφοροι λεβέντες «στήνονται» εκ του ασφαλούς στο περιστύλιο.

8 σχόλια:

 1. Αυτήν την........"δεύτερη ευκαιρία του κυρίου Τσίπρα από τη θέση της αντιπολίτευσης" την βρίσκω πολύ ελκυστική!
  Καλώς σε ξαναβρήκα Ευάγγελε αν και ακόμη......ξενιτεμένη στην Άνδρο
  Τις φιλούρες μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γειά χαρά σου, xristin!

   Βρίσκεσαι εκεί ακριβώς που πρέπει, στην πανέμορφη 'Ανδρο!!

   Να περνάς καλά και ελπίζω στις 20 να βρεθούν -κατά το δυνατόν- όλοι και όλα στη θέση τους!....

   Εγκάρδιους αγωνιστικούς χαιρετισμούς!!!

   Διαγραφή
 2. Βαγγέλη φίλε μου. Το θέμα δεν είναι που θα βρεθεί ο Τσίπρας. Το θέμα είναι ποιοί θα βρεθούν να γλυτώσουν την πατρίδα μας. Γιατί στο χώρο της πολιτικής δεν υπάρχει ούτε ένας άξιος. Σκουπίδια όλοι τους.
  Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλέ μου φίλε, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω με την άποψη που διατυπώνεις.

   Νομίζω ότι η ισοπέδωση κι η συλλήβδην απόρριψη δεν βοηθάει να λειτουργήσει καλύτερα το πολιτικό σύστημα. Τουναντίον, κατά τη γνώμη μου, διευκολύνει τις αντιδραστικές δυνάμεις να υπονομεύουν και ν' αντιστρατεύονται τη δημοκρατία και την ελευθερία.

   Η αδιάκοπη λειτουργία των θεσμών διαφάνειας κι ελέγχου του πολιτικού συστήματος, η εγρήγορση της δικαιοσύνης, των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας των πολιτών μπορούν νομίζω να διασφαλίσουν ένα ασφαλές πεδίο για την άσκηση της πολιτικής και τη λειτουργία των πολιτικών.

   Σε κάθε περίπτωση η λογοδοσία κι η τιμωρία των τυχόν επίορκων παραδειγματίζει κι αποτρέπει.

   Έτσι νομίζω έρχεται πιο κοντά η θεωρία στην καθημερινή πρακτική.

   Σε χαιρετώ εγκάρδια!

   Διαγραφή
 3. Καλώς σε βρήκα και πάλι αγαπητέ μου Ευάγγελε.
  Να ευχηθώ κι' από εδώ καλό φθινόπωρο, Υγεία και Δύναμη.

  Καθώς παρέλαβα μόλις το χαρτί που με ορίζει αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής σε εκλογικό τμήμα της περιοχής μου (πριν 20 χρόνια είχα ξαναβρεθεί σε τέτοια θέση...) νοιώθω πως είναι πολύ σημαδιακές τούτες οι εκλογές!

  Αυτό το "εκ του ασφαλούς" που άριστα ανέλυσες θα ήθελα πολύ να ξέρω πόσο το έχουν καταλάβει οι ψηφοφόροι...
  Για να δούμε σε τι βαθμό, έχουν "πιάσει πάτο" τα ανακλαστικά όλων μας...

  Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό σου εύχομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό σου φθινόπωρο, Πηνελόπη!

   Κοντός ψαλμός αλληλούια ή Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει κι ο σοφός λαός μας!

   Να δούμε πώς θα εκφραστεί αυτή η "σοφία" την άλλη Κυριακή.

   Δυστυχώς με τούτα και με τ' άλλα έχουμε χάσει το μέτρο, τη λογική και τον μπούσουλα. Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις.

   Οι λέξεις αισθάνομαι ότι έχουν χάσει τελείως το νόημά τους στην εκφορά του πολιτικού λόγου.

   Μακάρι να υπάρξει μια πλειοψηφία που θα κατορθώσει φθάνοντας στην κάλπη να έχει ξεφύγει από τις μεγάλες κουβέντες και τις αμετροεπείς υπερβολές και να επιλέξει με λογική και ψυχραιμία. Θα δούμε!...

   Καλή δύναμη! Μας χρειάζεται σε κάθε περίπτωση!

   Διαγραφή
 4. δεν πειράζει για το αποτέλεσμα και τις επιθυμίες σας η ζωή έχει μέλλον και δεν πάει πάντα με τα θέλω μας ή τα θέλω σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.

   Σημασία κατά τη γνώμη μου έχει, μετά από κάθε εκλογική διαδικασία οι προσδοκίες της -ελέω εκλογικών νόμων- πλειοψηφίας που διαμορφώνει τ' αποτέλεσμά της αναδεικνύοντας κυβερνήσεις, να επαληθεύονται κατά το δυνατόν και στην πράξη.

   Θα ήταν ευχής έργο, η παραπάνω ανάρτησή μου να διαψευστεί από τα πράγματα κι η ζωή -μέσω του κυβερνητικού έργου- ν' αποδείξει το λανθασμένο της θέλησής μου ή της επιθυμίας της πλειοψηφίας του λαού.

   Ευχαριστώ για τον σχολιασμό!

   Διαγραφή

Καλοπροαίρετα