Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Και ναι και μεν κι αλλά.


‘Οσους αστερίσκους κι αν βάλεις, όσες υποσημειώσεις κι αν προσθέσεις, όσες ενστάσεις κι αν προβάλεις μπορεί και να ‘χεις δίκιο, ακόμα κι ο Βενιζέλος άλλωστε το επεσήμανε. Ξέρεις πού έχεις άδικο; Εκεί που προσπαθείς να με πείσεις για όσα λίγο – πολύ συμφωνούμε, λες κι εγώ δεν ζω σ’ αυτόν τον τόπο, δεν γνωρίζω τι έχει προηγηθεί, δεν ανησυχώ για τις εξελίξεις, δεν αγωνιώ για το μέλλον. Εκεί που πας και πάλι να φορτώσεις με ερωτηματικά κι επιφυλάξεις, με υποψίες και αμφιβολίες μια κατά γενική ομολογία εξαιρετική ενέργεια, χάνεις το δίκιο σου. Εκεί που πας με τη γνωστή ξύλινη και προσχηματική γλώσσα να κρατήσεις αποστάσεις, να διαφοροποιηθείς, να γκρινιάξεις, χάνεις κι εμένα.

Φτηνό, πολύ φτηνό το βρίσκω –ξέρεις– να με θεωρείς τόσο ανόητο κι αφελή. Τόσο φτηνό όσο και το να υποστηρίζεται, ότι όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία 24ωρα, είναι χάριν αποπροσανατολισμού και προπετάσματος καπνού ενόψει νέων δυσβάσταχτων μέτρων. Ζώντας αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα από πρώτο χέρι κι από μέσα, οποιαδήποτε στιγμή με τη φόρα που είχαν πάρει οι εξελίξεις θα μπορούσα ν’ αποπροσανατολιστώ. Φονικό, τσαμπουκάδες, συμπλοκές, σπασίματα εφημερίδων. Χίλια δυο γεγονότα να γεμίζουν ο Ευαγγελάτος, ο Πρετεντέρης κι οι λοιπές ενημερωτικές δυνάμεις, όχι ένα, όχι δύο, αλλά δεκαδύο 48ωρα απευθείας μεταδόσεων, αναλύσεων και «ανταλλαγής απόψεων» μεταξύ μας και δώστου και πάλι απ’ την αρχή.

Μην το υποτιμάς τόσο αυτό που εξελίχτηκε αιφνιδιάζοντας τους πάντες και προπαντός εκείνους που έπρεπε. Μην το μειώνεις δείχνοντας μια μικροψυχία που δεν σου πρέπει στο κάτω κάτω. Παρεκτός κι αν η συντήρηση της έκρυθμης κατάστασης άφηνε περιθώρια νομιμοποίησης και σε άλλες ομάδες, που ο μόνος δρόμος πολιτικής «επικοινωνίας» τους γίνεται με βαριοπούλες, λαδομπογιές και γιαούρτια.

Θυμάμαι –ξέρεις– όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, κάποιες ανάλογες φωνές τότε που εξαρθρώθηκε η «17 Νοέμβρη». Πάλι το ίδιο ανούσιο μουρμουριτό για δήθεν αποπροσανατολισμούς, σκευωρίες και τα συμπαραμαρτούντα. Μη μου θυμίζεις πάλι και πάλι αυτή την κοντόφθαλμη, καιροσκοπική και μικροκομματική θεώρηση των πολιτικών εξελίξεων. Μονίμως μια καχυποψία συνωμοσίας και μια υπόνοια σκοπιμότητας. Μην με κρατάς ετσιθελικά μέσα στη μιζέρια μιας αέναης αμβισβήτησης κι ενός διαρκούς αντίλογου. Δεν σου ζητάω ούτε ν’ απογειωθώ –πώς θα μπορούσα άλλωστε;– ούτε να πανηγυρίσω, ούτε να ζητωκραυγάσω σημαιοστολίζοντας το μπαλκόνι. Μην με υποτιμάς όμως.

Δεν θα πω τίποτε άλλο. Μακάρι ένα ερώτημα ν' απαντηθεί και μάλιστα τόσο σύντομα και τόσο καίρια. 'Ενα τελευταίο που θα ήθελα είναι μόνο τούτο: Πίσω απ’ αυτή την εξαιρετική εξέλιξη, δεν θα μπω στη διαδικασία να μοιράζω ούτε εύσημα, ούτε επινίκια. Αισθάνομαι ικανοποιημένος, ανακουφισμένος κι αν όλα εξακολουθήσουν να εξελίσσονται με μεθοδικότητα και σύνεση, πιστεύω πως θα μπορέσω ν’ ανακτήσω ένα μέρος από τη χαμένη εμπιστοσύνη μου σε θεσμούς, όργανα και διαδικασίες. Ο δρόμος είναι μπροστά κι είναι δύσκολος, δύσβατος κι επίπονος. Δεν προτίθεμαι να παραγράψω ό,τι διεκδικώ κι ό,τι ζητάω, αλλά δεν θα πάψω να πιστεύω ότι κι όλα δεν είναι ίσωμα.

Με το τσουβάλιασμα των πάντων αδιακρίτως και συλλήβδην δεν πετυχαίνουμε τη συνένωση κι ομογενοποίησή τους, αλλά τουναντίον τη διάλυση και την καταστροφή τους.


Foto: Sadegh Miri
 

14 σχόλια:

  1. Πραγματικά αυτή ήταν μια εξαιρετική στιγμή στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας.Είμαι πραγματικά συγκινημένη βλέποντας την πολιτεία να ξυπνάει επιτέλους από τον βαθύ λήθαργο και να κάνει τα αυτονόητα.
    Γιατί σίγουρα ήταν πασιφανής η παραβατικότητα αυτής της παλαβής ομάδας.
    Πολιτική βούληση ήθελε για να διαλυθεί αυτό το τσούρμο φαλακρών φουσκωτών.
    Αφού βρέθηκε αυτή η πολυπόθητη βούληση δεν σκοπεύω να ψάχνω γιατί τώρα.Δεν με ενδιαφέρει βρε αδερφέ την συγκεκριμένη στιγμή να το παίξω Κλουζώ γιατί μου φτάνει που βλέπω επιτέλους τον ψυχοπαθή Κασιδιάρη με βραχιολάκια.
    Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα η εξέλιξη είναι θετική, xristin, κι ελπίζουμε ασφαλώς η συνέχεια να μη μας διαψεύσει.

      'Εχουμε καεί στο χυλό γι' αυτό τα φυσάμε όλα! Εν αναμονή λοιπόν...

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο λάθος από την ταύτιση των λοιπών κομμάτων και κομματιδίων με την ΧΑ. Ο ναζισμός, εγκληματική ιδεολογία και πρακτική, δεν έχει σχέση με τους άλλους πολιτικούς χώρους και πολιτικούς άνδρες/γυναίκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες Φώτη είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δυστυχώς φτάσαμε με τις διαδικασίες της δημοκρατίας να δώσουμε οντότητα και πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης σ' εκείνους που στοχεύουν στην κατάλυσή της.
      Πρέπει και τα πολιτικά κόμματα, αλλά κι όλοι όσοι συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες ν' αναλογιστούν τις ευθύνες και το ρόλο τους στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

      Διαγραφή
  3. Ας περιμένουμε να δούμε σε τι θα καταλήξει όλη αυτή "η επιτυχία" της κυβέρνησης
    θα αποδοθεί δικαιοσύνη ή θα'ναι μια φούσκα όπως τόσες άλλες!!

    Καλό θα'ναι να μην κλείσουμε τ'αυτιά μας και στα γύρω που συμβαίνουν εν'αγνοία μας!

    Καλό μήνα με δροσερά θαλασσινά
    εμπλουτισμένα με φθινοπωρινές μυρωδιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με προσοχή και περίσκεψη, zoyzoy μου, από δω και πέρα, αν θέλουμε να πούμε ότι κάτι έγινε. Σημασία έχει να ξεκινήσουν διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν. Αρκετά είπαμε, καιρός να κάνουμε πράξη όλα αυτά που αντιμετωπίζουν τις αιτίες ανάπτυξης του φασισμού.

      Απογευματινά με το άρωμα από το νωτισμένο χώμα και τα πεσμένα φύλλα, αλλά και μια ικμάδα ηλιαχτίδας πίσω απ' το μισάνοιχτο τζάμι.

      Διαγραφή
  4. Ελπίζω μόνο να μην είναι αύριο όλοι έξω για να συνεχίσουν το έργο τους!
    Σε αυτή τη χώρα πια, όλα τα περιμένω!
    Ας ελπίσουμε Ευάγγελε!
    Γιατί τότε θες δεν θες θα το σκεφτείς το σενάριο συνωμοσίας.
    Θα σε κάνουν να το σκεφτείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εχει ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο, 'Ελενα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η λύση στο πρόβλημα του φασισμού δεν είναι ούτε μαγική, ούτε πολύ περισσότερο δεδομένη.

      Η δικαιοσύνη να κάνει αυτό που ξεκίνησε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι όλοι οι άλλοι ας σκεφτούμε κι ας εφαρμόσουμε από κοινού δράσεις που να στοχεύουν στην εξέλειψή του.

      Αν δεν συνοδευτούν οι δικαστικές εξελίξεις και με δράσεις σε πολιτικό επίπεδο, όσα κατασταλτικά μέτρα κι αν παρθούν η λερναία ύδρα του φασισμού θα βρίσκεται διαρκώς μπροστά μας (κι όχι μόνο...)

      Διαγραφή
  5. "Μην με υποτιμάς όμως..."
    Τα είπες όλα!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, Μαρία. Να δούμε τι έχουν να μας πουν οι "πρωταγωνιστές" των εξελίξεων. Απ' την πλευρά μας καλό θα είναι να μη μείνουμε στου πλούσιο "θέαμα", αλλά να ψαχτούμε και λίγο γιατί αν περιμένουμε "φως" απ' την τηλεόραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθώς ζούσα,,,τα προσωπικά μου "δρώμενα" το τελευταίο 3ήμερο, δεν πρόλαβα να σχολιάσω κατά πως έπρεπε αγαπητέ μου Ευάγγελε. Ωστόσο κάπου - κάπου εκεί στην πίσω πλευρά του σκοτεινού (και σκοτισμένου μου μυαλό) έχω την αίσθηση ότι όλο αυτό το "θέαμα" κάτι άλλο κρύβει.
    Για να δούμε τι και με ποιόν τελικά τρόπο θα μας φανερώθει;;
    Καλό βράδυ εύχομαι και με το καλό στον χειμώνα, που κάπως "έσκασε" μύτη σήμερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, Πηνελόπη. Μένει να το δούμε, προς το παρόν το μόνο θέμα που κατακλύζει σε απευθείας συνδέσεις τη ζωή μας είναι ξυρισμένα κεφάλια, τατουάζ και μαυροφορεμένες κραυγές.

      Θέλω να ελπίζω ότι κουρνιάζοντας σιγά - σιγά ο θόρυβος κι οι εξάρσεις, ο καθένας θα κατορθώσει ν' αναλογιστεί με ψυχραιμία τι θα μπορούσε να συνεισφέρει στην υπόθεση της δημοκρατίας.

      Εκείνοι που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια και θα έπρεπε από χτες κιόλας να έχουν μεριμνήσει είναι οι ταγοί μας. Ελπίζω να το σώσουν...

      Καλό σου Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  8. Βρίσκω το άρθρο σου εξαιρετικό!
    Συμφωνώ σε κάθε του λέξη και το προσυπογράφω.
    Τα ίδια πράγματα υποστηρίζω κι εγώ, εσύ όμως έχει έναν τρόπο να τα διατυπώνεις καλύτερα.
    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πέτρο. Εμπιστεύομαι την οπτική σου κι εκτιμώ τις απόψεις σου, όπως τις διατυπώνεις με τον ιδιατέρως ενδιαφέροντα κι αιχμηρό προσωπικό σου τρόπο.

      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα