Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Χειμαδιά λιοφώτιστα και νέα μέτρα.


Κακά τα ψέματα, αν δεν είχε αποχωρήσει η τρόικα, δεν θα μπορούσαμε τούτες τις μέρες να ζήσουμε το μύθο μας στην Ελλάδα. Λες κι οι άνθρωποι ήταν συνεννοημένοι και μας άφησαν να γιορτάσουμε με την ησυχία μας και κατά πως νόμιζε ο καθένας μας την εθνική επέτειο. Με τον πρωθυπουργό μπροστάρη σύσσωμης της κυβέρνησης –εκτός του υπουργού Οικονομικών που ίσως ξέρει κάτι παραπάνω– να βροντοφωνάζει σ’ όποιες κάμερες και μικρόφωνα βρέθηκαν στο διάβα του εντός κι εκτός Ελλάδος το «όχι» σε νέα μέτρα (τώρα για το αν σ’ εκείνο το πεντάλεπτο με τη Μέρκελ πρόκανε να κρατήσει την ίδια περήφανη στάση, δεν παίρνω όρκο).

Βοήθησε αποφασιστικά κι ο καιρός για να φτιάξει η διάθεση και να πάνε μια χαρά όλα στην παρέλαση που εξελίχθηκε δίχως απρόοπτα με τα ρεζερβουάρ φουλαρισμένα καύσιμα και με το φρόνημα στα ύψη –αν και κάποιοι είδαν ψηλά μόνο τις φούστες και τα τακούνια των μαθητριών. Η Ελλάδα χάρηκε σε ραχούλες, στάνες και χειμαδιά λιοφώτιστα την εθνική μέρα μνήμης με τα χέρια λιγδιασμένα από τα παϊδάκια και τα μυαλά στα κάγκελα εξαιτίας του νέου φορολογικού.

Δεν ξέρω αν το παρακολούθησες, αλλά όλοι πανηγύρισαν. Καθένας είχε μια κουβέντα για να τιμήσει την επέτειο και να κοσμήσει το πάνθεον των δηλώσεων. Ο Πρόεδρος, ο Τζιτζικώστας, ο Καμμένος, ο Πάγκαλος. Ο δε Κουβέλης ως και την απλή αναλογική ξαναθυμήθηκε. Η εθνική επέτειος φέτος μας είχε συνεπάρει σ’ ένα οίστρο ενθουσιασμού και αμετροεπούς περηφάνιας, που η χώρα έγινε πρωτοσέλιδο κι έφερε πάλι γυροβολιά όλο τον πλανήτη δίχως καλά-καλά να το πάρουμε είδηση. Όπως δεν έχουμε καταλάβει –με παρακολουθείς;– ότι η γη ολόκληρη μοιάζει πλέον με τη γειτονιά των παιδικών μας χρόνων –ναι, αυτή που δηλώνουμε όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε ότι αναζητάμε και νοσταλγούμε στα όνειρά μας– που γεγονότα, σχόλια ή δηλώσεις μεταδίδονται ακαριαία απ’ τη μια άκρη της ίσαμε την άλλη, προκαλώντας εντυπώσεις, αντιδράσεις, συνειρμούς, αλλά και αποφάσεις. Δεν έχω καταλάβει αν παρακολουθείς τι εννοώ.

Το κακό με την τρόικα είναι ότι πρέπει να ξανάρθει. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε, ίσως ως των Ταξιαρχών –μεγάλη χάρη τους– θα είναι πάλι εδώ και Κύριος οίδε, αν μέχρι τότε θα ‘χει προλάβει να ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός μας ή θα ξεθυμάνει και θα προσγειωθούμε μονομιάς μόλις ακουστούν οι νέες περικοπές. Γιατί περί αυτού πρόκειται, εκτός κι αν οι ξεσηκωμένοι βουλευτές της περιφέρειας προκάνουν να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μέσα στο Σαββατοκύριακο. (Σιγά μην προκάνουν).

Για καλό δεν είναι πάντως η καθυστέρηση, εφόσον επιβεβαιώνει την απόσταση –και δεν είναι ασφαλώς μόνο «χρονική»– που μας χωρίζει από την καταβολή της δόσης του 1 δις, που περιμένουμε πώς και πώς για να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την ησυχία μας και να προκάμουμε κι εμείς με τη σειρά μας να εξορμήσουμε σε χειμαδιά λιοφώτιστα, παχνιά πεντάστερα και στάνες φωταγωγημένες, ξεφεύγοντας κατά τα πατροπαράδοτα.

Για να φτάσουμε ως εκεί οι δρόμοι δεν είναι πολλοί, μια ματιά, μια προσεχτική ματιά στους αριθμούς του μεσοπρόθεσμου, είναι αποκαλυπτική. Επί της ουσίας υπάρχει ένας μονόδρομος κι αυτός δεν είναι άλλος απ’ τα νέα μέτρα, που όμως αυτή τη φορά δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά «διαγώνια». Ναι, αυτά είναι τα μόνα που μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί. Θα κορφολογηθούν επιλεκτικά κάποια από τα περισσευούμενα που υπάρχουν και το σίγουρο είναι, ότι κάποιες κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ελίσσονταν και ξεγλιστρούσαν ανάμεσα στις διαδοχικές περικοπές με κατενάτσιο και κλεφτοπόλεμο, θα μπουν στον ντορβά. Κάποια ειδικά μισθολόγια, κάποιες «ευγενείς» συντάξεις, μαζί με κάποιες περικοπές δημοσίων επενδύσεων. Ζεστό –πλην όμως δανεικό– χρήμα του κρατικού προϋπολογισμού θα γίνει προσπάθεια να μαζευτεί για να κλείσουν όπως-όπως οι «τρύπες» του 2014 και να περιμένουμε να κριθεί η τύχη μας με βάσιμες αξιώσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Χωρίς αυτά καμιά τρόικα δεν πρόκειται να πεισθεί και κανένας Τόμσεν να επιστρέψει, αφού είναι προφανές, όσα νομοσχέδια κι αν εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας, το έλλειμμα του 2014 δεν μπορεί να καλυφθεί με ευχές και καλές προθέσεις όσοι «Άτλαντες» ή «Αριάδνες» κι αν επιστρατευτούν κι όσες εξαγγελίες για «πάταξη της εισφοροδιαφυγής» αν γίνουν. Γι’ αυτό το «τρέχει» ο Στουρνάρας μόνος του, μ’ ένα φορολογικό επί δικαίων και αδίκων κι από τις βίλες στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη μέχρι τις βίγλες στην Πάνω Ραχούλα και το Νέο Κακοσάλεσι, αφού θα πρέπει να συμμαζέψει για το 2014 τόσα, όσα οι άλλοι συνάδελφοί του θα έπρεπε ήδη να έτρεχαν για να μαζεύουν με το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα των υπουργείων και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. (Σιγά μην προκάνουν. Εδώ η αξιολόγηση κι η αναδιοργάνωση στο δημόσιο πήραν παράταση για έναν ακόμα χρόνο).

Τα χειμαδιά, λοιπόν, μπορεί να τη γλυτώσουν, αλλά εκείνος που δεν βλέπω να τη γλυτώνει με τίποτα είναι ο εθνικός μας ενθουσιασμός κι η ανάταση. Εκτός κι αν το συστηματικό μασάζ, που θ’ αρχίσουν όπου να ‘ναι τα «μέσα», πιάσει τόπο –για να δικαιωθεί κι ο πρωθυπουργός που θα προτείνει τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου– και πεισθεί η κοινή γνώμη, ότι, πράγματι, δεν θα παρθούν νέα μέτρα, αφού –«ευτυχώς» θα ξεφυσήσουν μ’ ανακούφιση κάποια θύματα του κοινωνικού αυτοματισμού– τα νέα οικονομικά μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, αλλά μόνο… διαγώνια.


Foto: onformative

12 σχόλια:

  1. Αυτή η κοινή γνώμη μπορεί κάποια στιγμή να κάτσει να σκεφτεί μόνη της και να κρίνει.
    Ελπίζω να μην έχει ξεχάσει μέσα στα τόσα προβλήματα πως γίνεται!
    Ελπίζω Ευάγγελε!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε ανάσα, αλλά πρέπει ν' αντέξουμε, Έλενα.
      Η κοινή γνώμη χειραγωγείται και κατευθύνεται συστηματικά και γι' αυτό χρειάζεται πολύ ψάξιμο κάθε πληροφορία ή είδηση που διακινείται. Ιδιαίτερα στο διαδίκτυο.
      Πάντως, χαίρομαι για την επικοινωνία μας!

      Να περάσεις όμορφα το Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς για μας και άλλα μέτρα θα παρθούν που θα βαπτιστούν αλλιώς για να μην εξοργιστούμε και τα λιόφωτα χειμαδιά δεν θα την γλιτώσουν ούτε η πενιχρή σύνταξη του πάππου θα μείνει ανέπαφη.
    Το κακό είναι ότι συνεχώς επινοούνται τρόποι εκφοβισμού του ταλαίπωρου λαού να μένει κουλουριασμένος στον καναπέ του και να μην αντιδρά.

    Μέσα απ'αυτήν την μαυρίλα στέλνω
    τα γλυκά και πεισματικά αισιόδοξα
    για καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αισιοδοξία και χαμόγελο, zoyzoy μου!

      Δύσκολοι οι καιροί, αλλά οι καλοί καπεταναίοι και στους δύσκολους καιρούς αρμενίζουνε!

      Καλό και χαρούμενο Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. "Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους;"
    Το ερώτημα το έθεσε πολύ σωστά ο ποιητής του οποίου τα λεκτικά κατακλύζουν τα ΜΜΜ το τελευταίο διάστημα, αγαπητέ μου Ευάγγελε.

    Τι θα απογίνουμε εάν η Τροϊκα δεν έρθει; Ή έστω αν δεν έρθει έγκαιρα;

    Και όμως μας "έσκασε" ένα νέο φονικό, από την άλλη πλευρά του φεγγαριού, χθες βράδυ και να που άλλα σενάρια άρχισαν να παίζουν γύρω μας!

    Καλό Σαββατόβραδο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καθημερινότητα έχει πάρει δραματικά συναρπαστική ταχύτητα και ποιος ξέρει πού θα φρενάρει, Πηνελόπη.
      Ας κρατηθούμε γερά κι ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Θα χρειαστούν πολλές δραμαμίνες ακόμα...

      Καλή δύναμη και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Αφού επισκέπτομαι για πρώτη φορά τον υπέροχο χώρο σου και σε γνώρισα μέσω του καλού και κοινού μας φίλου greendim, ας μην πω τίποτα για την τρόικα κι όλες τις ...μπανιέρες που τη θέλουν για να μη χρεοκοπήσουμε... δήθεν... και κοντά σ' αυτούς και τα πρόβατα που εξακολουθούν να τα φοβίζουν.Λέω όμως πως συμφωνώ με όσα ανέφερες και καλώς σε βρήκα φίλε μου!Θα χαρώ πολύ να τα ξαναπούμε!Καλό σου βράδυ!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την επίσκεψη. Θέλω να πιστεύω, ότι θα πετύχουμε να έχουμε μιαν ευχάριστη και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

      Καλή σου συνέχεια!

      Διαγραφή
  5. Ευάγγελε δεν βλέπω να υπάρχει ενθουσιασμός και ανάταση, ίσως γιατί δεν παρακολουθώ τηλεόραση. Κι αν οι στάνες τη γλυτώσανε, δεν είμαι βέβαιη για τα "πρόβατα" και το αβέβαιο μέλλον μας. Για σφαγή προοριζόμαστε και οδεύουμε ολοταχώς με το κεφάλι σκυμμένο.
    Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου. Δεν έχει απομείνει και τίποτ' άλλο δηλαδή. Θετική σκέψη και εγρήγορση.
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, Μαρία μου, με τόσο πληθωρισμό δηλώσεων και τόσες μαζικές εξορμήσεις και μου μιλάς για... σκυμμένα κεφάλια! Προφανώς και δεν βλέπεις τηλεόραση!!!

      Ανάσες αισιοδοξίας και γερές δόσεις ψυχραιμίας είναι απαραίτητες, γιατί αν σκύψουμε πραγματικά το κεφάλι το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε ποτέ τις άκρες των παπουτσιών μας να μεγαλώνουν. Κοιτώντας ψηλά και μακριά, όλο και κάτι θα φανεί, αν όχι απέναντι τουλάχιστον στον ορίζοντα (κι όχι μόνο τα... οριζόντια μέτρα!)

      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  6. Στο πατρικό μου , στην είσοδο σε ένα χωλ τετράγωνο θα έλεγα και αρκετά μεγάλο, είχαμε το τηλέφωνο ... σταθερό τότε... ακουμπισμένο σε ένα έπιπλο που είχε ενσωματωμένη μια πανέμορφη πολυθρόνα ... το επιπλο αυτό το λέγαμε Κουτσομπόλα ... ε ναι ... τέλεια ήταν ... καθόσουν με το τηλέφωνο και μπουρδου μπούρδου... ταξίδευαν τα νέα, πολύ μου άρεσε ... έστελνα μηνύματα ... ω είμαι εκτός θέματος η ξανθιά ....
    Εδώ στας εξωτερικάς έχουμε τις δικές μας κουτσομπόλες ... εννοώ τις πρεσβείες ... βέβαια έχουμε και το τηλέφωνο με δορυφόρο πια για να μάθουμε πως τα πήγαν τα ανηψάκια στις σχολικές γιορτές... ααα και έχουμε και το διαδίκτυο για την μπουζουκτσου που δεν πρόλαβε να αλλάξει και πήγε στην παρέλαση ...!!!! Οι κουτσομπόλες είναι θαυμάσιες πηγές, γάργαρες αλλά είναι και χαλασμένα τηλέφωνα, ξέρεις αυτό το παιχνίδι που παίζαμε παιδιά ... από αυτί σε αυτί η φράση ..όσες περισσότερες παιδιά τόσες περισσότερες αναπαραγωγές και το αποτέλεσμα ...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε... δεν έχω καταλάβει με παρακολουθεις τι θέλω να πω...
    Ποιο είναι το θέμα μας ? α ναι ... ξέρεις... έχω μια απορία η ξανθιά ... αν εγώ δεν συμφωνώ με κάποιο νομοσχέδιο που πηγαίνει για να ψηφιστεί ... εγώ εννοώ μια απλή πολίτης που δεν ανήκω σε κανένα συνδικάτο ή άλλο φορέα ... εγώ παιδί μου ...και μόνο εγώ... μπορώ να πάω στη βουλή να κάτσω εκεί ψηλά ... να παρακολουθήσω και αν έχω απορίες να ρωτήξω??? Χαζομάρα λέω ... είναι που δεν ξέβρω τα δικαιώματα μου και από τις υποχρεώσεις μου ε...όπου με πιάνουν τις διεκπεραιώνω ...τι να κάνω ...
    Τι να έγινε άραγε με τους ΑΜΕΑ? άφησα την είδηση εκεί που ο Βενιζέλος θα πήγαινε να προσπαθήσει για τα δίκαια αιτήματα τους ... χμμ δηλαδή αν δεν περάσουν αυτά τα αιτήματα το Πασοκ δεν θα τα ψηφίσει το νομοσχέδιο ή είναι άλλο νομοσχέδιο αυτό ? Ξες ρωτάω γιατί άμα δεν μπορώ να ρωτήξω στη βουλή θα πρέπει να κρατάω σημειώσεις δικές μου όχι κουτσομπολιά για να θυμάμαι η ξανθιά τότε που θα έρθει η σειρά μου να ψηφίσω ... ωωωωω ξέχασα... ρε πως το ξέχασα... οι Έλληνες ομογενείς δεν ψηφίζουν στας εξωτερικάς .... άρα ... λέγω λέγω... καλό είναι να μην δίνουμε σημασία σε όσους από τα εξωτερικάς δεν έχουν αρμοδιότητα να μιλούν και απλώς κάνουν το ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ τους για να ...ε για να αλλοιώσουν την είδηση...η να κάνουν τα δικά τους και κουνήματα....

    Τι ωραία που είναι εδώ ... άγνωστη έτσι όπως φαίνομαι είναι σα να κάθομαι στη τότε κουτσομπόλα και να μου κάνω ψυχανάλυση εκτόνωση ... Ευαγγελε παιδί μου μη μου δίνεις σημασία δεν κάνω διάλογο μονολογώ... γιατί και η μπουζουκτσου σα φωτομοντάζ μου έκανε... να χουμε να λεμε ...

    Στρώσε μάγουλο... τέλεια ... σε φιλώ η Μορεάλη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολαυστική ακόμα και στο μονόλογό σου!

      Αισθάνομαι σαν την "κουτσομπόλα" του χωλ σου, που ακουμπάς με άνεση επάνω κι αφήνεσαι να σε συνεπάρουν οι σκέψεις και οι λέξεις!

      Χειμαρρώδης κι απροσδόκητη έχεις δώσει άλλη διάσταση στις αναρτήσεις κι ένα ξανθό φως που δε μοιάζει καθόλου ...ξενόφερτο!

      Να είσαι καλά, κάθε σου σχόλιο μου δίνει μεγάλη χαρά και ειλικρινά το απολαμβάνω (έστω κι αν κάπου σε χάνω και χρειάζεται να ανατρέξω στα προηγούμενα!!!!)

      Τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου στη Μορεάλη!!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα