Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το τελευταίο καλοκαίρι.


Μετά από τρία χρόνια αλλεπάλληλων κυβερνητικών καθυστερήσεων και διαδοχικών υπουργικών υπεκφυγών κι αναβολών, φτάνουν άρον – άρον στην κλίνη του Προκρούστη δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι. Αφού πέρασαν από αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών κι επιδομάτων, αφού χάζεψαν με τις διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις, αφού «πάγωσαν» πάνω στα οργανογράμματα και τις αξιολογήσεις των δομών, έφτασε η ώρα να πάρουν αριθμό προτεραιότητας και να μπουν στη σειρά για τη διαθεσιμότητα.

Αριθμοί ακούγονται και ποσοστώσεις ανακοινώνονται ανά Υπουργείο και κανείς δεν είναι σε θέση ν’ απαντήσει με ασφάλεια στο ερώτημα «πώς έχουν προκύψει;» Επί μήνες το υπουργείο Μεταρρύθμισης μελετούσε κι εξέταζε και σχεδίαζε και διαβεβαίωνε ότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα το χρονοδιάγραμμα και τις υποδείξεις της task force, αλλά καμιά απόφαση και κανένα μέτρο για το δημόσιο δεν προχωρούσε. Ξαφνικά –με τον ανασχηματισμό λες– σχηματοποιήθηκαν οι αλλαγές, προέκυψαν οι αριθμοί, λήφθηκαν οι αποφάσεις. Υπήρχαν; Προέκυψαν; Επιλέχτηκαν στην τύχη; Κύριος οίδε.

Η «διοικητική μεταρρύθμιση», μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός περισσότερο ευέλικτου κι αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, καθοδηγείται μηχανιστικά κι «αυτόματα» από επιλογές της στιγμής κι αποφάσεις ανάγκης. Η αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, ο ακρογωνιαίος λίθος για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης σ’ ένα σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης κι εκσυγχρονισμού της χώρας, παρατήθηκε στην τύχη της συγκυρίας, στις πιέσεις της τρόικας και στην καλή διάθεση του κάθε παρατρεχάμενου  συμβούλου, συνεργάτη ή ειδικού.

Κατακαλόκαιρο και χιλιάδες εργαζόμενοι κοιμούνται και ξυπνάνε με την αγωνία αν και σε ποια λίστα θα είναι γραμμένο τ’ όνομά τους. Κάθονται στο γραφείο και το μυαλό τους βρίσκεται πότε στο τι θα πει ο υπουργός και πότε στο πώς θ’ αντιδράσει ο σύλλογός τους. Κατακαλόκαιρο και το θερμόμετρο της αγωνίας συναγωνίζεται εκείνο της θερμοκρασίας. Κατακαλόκαιρο, αλλά οι αγωνίες της κοινωνίας φαίνεται να είναι αλλού, το «Δημόσιο» έχει από καιρό «καεί» στην κοινή αντίληψη κι ας ήταν για μια ζωή το ασφαλές καταφύγιο –και πάλι κατά την κοινή αντίληψη– για έναν εργασιακό βίο με σιγουριά, εξασφάλιση και εισοδηματική σταθερότητα.

Μετά από τα καλοκαίρια μιας ζωής στη μονιμότητα κι ύστερα από τρία καλοκαίρια εν μέσω οικονομικής κρίσης, το ερχόμενο καλοκαίρι τίποτε δεν θα θυμίζει το δημόσιο όπως το ξέραμε. Όλα θα έχουν ανατραπεί, όλα θα έχουν αλλάξει. Όλα, εκτός από τις «ουρές» αναμονής, τις ατάκτως κολλημένες πάνω σε τοίχους ανακοινώσεις, τα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα, τα παράβολα, τις προθεσμίες και τις παρατάσεις, τα πρόστιμα και τις δόσεις. Μαζί μ’ αυτά, ακλόνητα θα εξακολουθούν να μας θυμίζουν το δημόσιο τα διάσπαρτα σ’ Ανατολή και Δύση πολυάριθμα κτίρια συναρμόδιων υπηρεσιών, τα τηλέφωνα πληροφοριών που συνεχώς βουίζουν κι οι αρμόδιοι που δέχονται μετά τις 12 το μεσημέρι, τα ραντεβού που κλείνονται μετά από 5 – 6 μήνες, οι διαδοχικές υπογραφές που απαιτούνται για οποιαδήποτε συναλλαγή. Με τον ίδιο τρόπο θα εξακολουθούν να διεξάγονται οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, να χορηγούνται οι άδειες παραμονής, να ελέγχονται οι τροχαίες παραβάσεις, να λειτουργούν οι συγκοινωνίες, αλλά κι η Βουλή, τα δικαστήρια, οι φυλακές, ο στρατός και, φυσικά, οι «120 προς κατάργηση και συγχώνευση φορείς του δημοσίου».

Το τελευταίο καλοκαίρι είναι αυτό για το δημόσιο όπως το ήξεραν 12.500 εργαζόμενοι. Θ’ ακολουθήσουν κι άλλοι μέχρι να «πιάσουμε» το στόχο. Όταν όμως –μετά από τόσες παλινωδίες– πρώτος «στόχος» γίνονται οι άνθρωποι κι όχι οι παθογένειες του συστήματος, όσους κι αν πετύχεις πάντα για κάποιους θα υπάρχει ένα τελευταίο καλοκαίρι στο δημόσιο.

Πόσο θ’ αντέχει η κοινωνία να μετρά τις απώλειες με χαμένα καλοκαίρια, με χαμένες ευκαιρίες;

Ποιος μπορεί άραγε να υποστηρίξει με βεβαιότητα, ότι αυτό θα είναι το τελευταίο; Το ευχόμαστε, αλλά μια ευχή μόνο αρκεί;

6 σχόλια:

  1. Εύχομαι αυτό το καλοκαίρι να είναι το τελευταίο "γκρίζο" για όλους μας. Και να ακολουθήσει ένας "φωτεινός" για την Ελλάδα χειμώνας.
    Καλό καλοκαίρι για σένα και την οικογένεια σου φίλε μου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ μαζί σου, καλέ μου φίλε! Μακάρι!

      Να περάσεις όμορφα όπου κι αν βρεθείς, με υγεία, κέφι και πολλά ενδιαφέροντα και ξεχωριστά γεγονότα και καταστάσεις να σε γεμίζουν χαρά κι ευχαρίστηση.

      Διαγραφή
  2. Αυτή σου η παράγραφος ""Όλα, εκτός από τις «ουρές» αναμονής, τις ατάκτως κολλημένες πάνω σε τοίχους ανακοινώσεις, τα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα, τα παράβολα, τις προθεσμίες και τις παρατάσεις, τα πρόστιμα και τις δόσεις...." είναι δυστυχώς η άρτια και πραγματική εικόνα, που θα μας συνοδεύει και: το καλοκαίρι, και το φθινόπωρο, και τον χειμώνα και την άνοιξη ...για πολλά ακόμη χρόνια, αγαπητέ μου Ευάγγελε.

    Σκέφτομαι δουλειά απογραφής ενσήμων που πρέπει να ξεκινήσω τον Σεπτέμβιο με το ΙΚΑ και με πιάνει ήδη πονοκέφαλος και άγχος.

    Καλή συνέχεια στο δικό σου καλοκαίρι. Να ξεκουραστείς και να περάσεις όπως επιθυμείς με τους ανθρώπους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το σκέφτεσαι ακόμα, Πηνελόπη μου! Ο Σεπτέμβρης θα έρθει ούτως ή άλλως, γι' αυτό αξίζει να χαρούμε όσο μπορούμε ακόμα κάθε στιγμή και κάθε μέρα του.

      Ελπίζω τις επόμενες μέρες να πάρω κι εγώ κάποιες ανάσες διακοπών.

      Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι και σε σένα, να περνάς καλά και να μας προσφέρεις απλόχερα ευχάριστα κείμενα με όμορφες και ξεχωριστές γευστικές απολαύσεις!

      Διαγραφή
  3. Πολύ φοβάμαι ότι δεν σταματήσουν εδώ σ'αυτόν τον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων,έχουν βαλθεί να μας εξοντώσουν τελείως!
    Απορώ με ποια λογική δέχονται οι πολιτικοί μας αυτά τα μέτρα γνωρίζοντας ότι ανεβάζουν κατακόρυφα την ανεργία συνάμα την εξαθλίωση της χώρας!

    Καλό μήνα,εύχομαι
    με τα μεσημεριανά "καυτά μου"
    στέλνω ένα δροσερό τραγουδάκι
    να
    σε ξελογιάσει για λίγο:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα, καλή μου zoyzoy. Αντίθετα, όπως σωστά επισημαίνεις, οξύνεται περισσότερο.

      Ευχαριστώ για την αφιέρωση την άκουσα πολύ ευχάριστα και όντως μου δημιούργησε καλοκαιρινή διάθεση! 'Ο,τι έπρεπε ενόψει των ολιγοήμερων διακοπών που ακολουθούν!

      Σε καληνυχτώ με πολλά βραδινά αρκούντως δροσερά αλλά και πολύ αρωματικά λόγω της εποχής!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα