Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η Ε.Ρ.Τ. γυρίζει;


Πες με πνεύμα αντιλογίας, πες με κυβερνητικό, εγώ θεωρώ ότι το σήμα της νέας κρατικής τηλεόρασης είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό κι απηχεί τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Με το που έσκασε μύτη όλοι έπεσαν –σαν έτοιμοι από καιρό– να το θάψουν. Το τι έχει ειπωθεί και γραφτεί από χτες τ’ απόγευμα δε λέγεται. Αυτό μας μάρανε –θα μου πεις– αλλά μέσα στο γενικό χαμό δεν πρέπει να ισοπεδώνονται όλα. Το σήμα της νέας ΕΡΤ σηματοδοτεί το πέρασμα σε μιαν άλλη εποχή, σε μιαν εποχή αλήθειας, ρεαλισμού και ελεύθερης επικοινωνίας.

Μια ματιά στο νέο εικαστικό δημιούργημα που θα συντροφεύει προσεχώς τις τηλεοπτικές μας αναζητήσεις, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Πρώτον η υδρόγειος γέρνει σαν να κυλάει. Ε και; Έτσι δεν έχουν τα πράγματα; Σε έναν ευμετάβλητο και ρευστό κόσμο δεν ζούμε, όπου καθημερινά όχι μόνο η ειδησεογραφία, αλλά κι οι σταθερές κι οι αξίες που τον χαρακτήριζαν μέχρι σήμερα ανατρέπονται;

Να μας ευαισθητοποιήσει ως πολίτες θέλει και να μας υπενθυμίζει καθημερινά, ότι όλα αυτά που μέχρι σήμερα ξέραμε πρέπει να τα ξεχάσουμε. Όλα ανατρέπονται κι όλα γυρίζουν –όχι μόνο η Γη που λέει κι ο Ζουγανέλης. Η ΕΡΤ έκλεισε, η δημοτική αστυνομία διαλύθηκε, η μονιμότητα στο δημόσιο ξεπεράστηκε, ακόμα και το χαράτσι της ΔΕΗ θ’ αλλάξει μορφή.

Οι πολύχρωμες γραμμές που ανεμίζουν αιθέρια στο γαλάζιο φόντο, είναι κάτι σαν κορδέλες, αλλά στην πραγματικότητα είναι τα φύκια της ελληνικής θάλασσας που ανεμίζουν ελεύθερα κι ανέμελα όχι μόνο στον κάθε λογής βυθό, αλλά και στα θολά νερά των τηλεοπτικών παραθύρων και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Θα μου πεις κι η τηλεόραση εκεί που έχει κατρακυλήσει σαν ένας απέραντος –αν κι όχι γαλάζιοςβυθός μοιάζει, οπότε κι απ’ αυτή τη σκοπιά πάλι το νέο σήμα αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα του τηλεοπτικού τοπίου.

Για να είμαι ειλικρινής το μόνο που με προβληματίζει λίγο είναι τ’ αρκτικόλεξο. Ε.Δ.Τ. έδτ, κολλάει η γλώσσα. Να λέγεται Ε.ΔΗ.Τ. μήπως; Κάπως πιο εύηχο, αλλά θα τρίζουν τα κόκαλα του συγχωρεμένου του Γιάννη του Ζίγδη από τη φαινομενική συνήχηση με την πάλαι ποτέ Ε.ΔΗ.Κ.

Ίσως ένας μικρός αναγραμματισμός όπως το Δ.Ε.ΤΗ. (κατά το Δημόσια Ελληνική ΤΗλεόραση) να ήταν μια κάποια λύση και προτείνω στους υπεύθυνους να το σκεφτούν. Με αυτή τη μικρή αλλαγή ολοκληρώνεται ο συμβολισμός και θα μπορούμε να φανταζόμαστε συνολικά –με τόσους πια συμβολισμούς– πόσο ελεύθερη κι αντικειμενική θα είναι η εικόνα της νέας ΕΡΤ.

Μια εικόνα όσο χίλιες λέξεις. Κι ακόμα δεν είδαμε καν το πρόγραμμα.


7 σχόλια:

  1. Εμένα πάντως η δημόσια τηλεόραση μου λείπει, δεν ξερω τι λένε, θα μπορούσε με μσθούς πχ στο μισό να συνεχισει κάπως όπως ήταν και να μην ξεπουληθούν τα πάντα με αυτόν τον τρόπο.
    Βέβαια θα μου πείς ήταν κέντρο διορισμών ημετέρων και λοιπών εντάξει να φτιαχνόταν αυτό και να συνέχιζε.
    Πιστεύω οτι μιά δημόσια τηλεόραση πρέπει να υπάρχει, μας οφείλουν να υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, το νέο σήμα είναι πολύ επιτυχημένο! Δες κι αυτά:
    http://griniarogatos.blogspot.gr/2013/07/2.html
    http://griniarogatos.blogspot.gr/2013/07/blog-post_11.html

    Όσο για εκείνο το κακόηχο ‘ΔΤ’ τι να πω; Να δω πως θα το προφέρουν οι ξένοι. DT μήπως; Μάλλον όχι γιατί παραπέμπει σε αυτό που γίνεται γρήγορα, ενώ στη περίπτωση της ΕΡΤ το έκλωθαν για εβδομάδες!

    ΥΓ: Εκείνο το ‘Δ’ πραγματικά μου θύμισε ΥΕΝΕΔ. Και επειδή χθες το απόγευμα παρακολούθησα και μια εκπομπή αρχείου που πρέπει να γυρίστηκε τη 10ετία του ’30, πείστηκα ότι δεν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΔΤ είναι το πιο κατάλληλο αυτή τη στιγμή Ευάγγελε για την χώρα μας.
    Το είπα και αλλού!
    Δημοκρατία Τέλος!
    Τα καλύτερα αρχικά έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
    Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Δεν ξέρω τι να πω.. Από την μία λες αυτά τα θέματα δεν έχουν σημασία μπροστά σε άλλα σοβαρότερα αλλά από την άλλη όλα είναι αλληλένδετα τελικά. Όλα συνδέονται και ο καθένας όπως πάντα βγάζει τα δικά του συμπεράσματα!

    Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου, με τιμάει πολύ! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή η εικαστική σου ανάλυση για το σήμα:))
    Και'γω έτσι το βλέπω τη γη να κυλάει όπως ρευστή είναι η κατάσταση στη χώρα μας!
    Σαφώς δεν θα περιμένουμε και την καλύτερη ενημέρωση αλλά πρέπει να μη ξεπουληθούν τα ιστορικά αρχεία που έχει στα χέρια της σε ξένους!
    Ας ανοίξει άλλωστε είναι και η φωνή της πατρίδας για τους μετανάστες μας!

    Θερμά,θαλασσινά για καλό ΠΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλη στεναχώρια έπεσε για την ονομασία της νέας δημόσιας τηλεόρασης.
    Ρε παιδιά,μήπως να κοιτάξουμε την ουσία και όχι το περιτύλιγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλες και φίλοι ευχαριστώ για τη συμμετοχή στο διάλογο.

    Δυστυχώς το αδιέξοδο συνεχίζεται.

    Η εικόνα που εκπέμπεται ως "ΔΤ" είναι επιεικώς τραγική. Χίλιες φορές το μαύρο χάλι, παρά χίλια χρόνια πίσω. 'Ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλοπροαίρετα