Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ...


Αβοήθητος μέσα στο ασθενοφόρο πέθανε 53χρονος πατέρας δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη λόγω ελλείψεων ιατροφαρμακευτικού υλικού, αξίας μόλις 100 ευρώ!

O άτυχος 53χρονος, κάλεσε το ΕΚΑΒ όταν αισθάνθηκε έντονους πόνους στη καρδιά και το ασθενοφόρο σε διάστημα μικρότερο των 5’ πήγε να τον παραλάβει από το σπίτι του στην περιοχή της Χαριλάου. Κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έπαθε ανακοπή, όμως οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν χρησιμοποιώντας τον απινιδωτή, γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα αυτοκόλλητα (patch) που τοποθετούνται κάτω από τα ηλεκτρόδια, με αποτέλεσμα να πεθάνει καθ’ οδόν.
Είναι γεγονός, ότι το πρόβλημα των ελλείψεων απαραίτητων υλικών για τη φροντίδα των ασθενών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, μετά την εμπλοκή της διευθέτησης των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Οι τελευταίοι, δηλώνουν πως δεν μπορούν να δώσουν άλλη πίστωση χρόνου και ότι αδυνατούν να εκτελέσουν πλέον τις προμήθειες προς τα νοσοκομεία…
Διαβάζουμε σχετικά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (12-2-2009):
«Το πρόβλημα με τις ελλείψεις υλικών στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ πήρε μεγάλες διαστάσεις από τον Ιούνιο του 2008, με την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών, που είχε ως συνέπεια σημαντικές καθυστερήσεις. Η διοίκηση είχε ζητήσει στο παρελθόν με την ένδειξη «κατεπείγον» την αγορά δύο απινιδωτών, κάτι που καθυστέρησε εννέα μήνες. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ ήταν η έλλειψη των ειδικών αυτοκόλλητων, ένα υλικό το κόστος του οποίου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ για κάθε απινιδωτή.
Μάλιστα, παρ’ ότι κανονικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά, ούτως ώστε να μην «αναμειχθούν» τα σωματικά υγρά διαφορετικών ασθενών, οι διασώστες αναγκάζονταν να τα χρησιμοποιούν έως και τρεις φορές για να κάνουν οικονομία!»

Αυτό το κοινωνικό κράτος οραματίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Φυσικά, οι πιστώσεις είναι επαρκέστατες για την αποζημίωση των διορισμένων μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, στις συνθέσεις των οποίων συμμετέχουν και επώνυμοι συμπολίτες μας, κάποιοι από τους οποίους κατέχουν και ιδιαίτερα κρίσιμες θέσεις στον τομέα της ενημέρωσης και στην –εξίσου σημαντική για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης– διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσω των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών που παρουσιάζουν…
Τι να πούμε όμως; Σ’ αυτόν τον τόπο… Ουδείς αναμάρτητος!....

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το σχόλιό σου [και ελκυστικό το ιστολόγιό σου]. Είναι φανερό πλέον ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.Καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταστρέψει τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εκτιμώ πως είναι αναγκαίο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός κι επικοινωνία μεταξύ των b loggers, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζουμε στα ΝΕΑ (13-2-2009): "Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο άτυχος άνδρας πέθανε από ανακοπή, η οποία προκλήθηκε από γαστρορραγία. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο ιατροδικαστής κ. Δημήτρης Ψαρούλης, «ο ασθενής έχασε πολύ αίμα και χρειαζόταν μετάγγιση, οπότε ακόμα κι αν λειτουργούσε ο απινιδωτής, προφανώς δεν θα σωζόταν. Ίσως να επανερχόταν η λειτουργία της καρδιάς για ένα λεπτό, χρόνος που δεν θα αρκούσε για να φτάσει στο νοσοκομείο».

    Μετά τη γνωστοποίηση της αιτίας του θανάτου του 53χρονου πατέρα δύο παιδιών, ακολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασηςκαι «ξεχνώντας» την έλλειψη του συγκεκριμένου υλικού από το ασθενοφόρο-, έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση με ατεκμηρίωτα στοιχεία. «Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαιώνει ότι άλλα ήταν τα αίτια του θανάτου και όχι αυτά που επικαλέστηκαν συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, οι δημόσιες δηλώσεις των οποίων προκάλεσαν ανησυχία και σύγχυση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Ωστόσο, διασώστες και γιατροί σημειώνουν ότι η απουσία των πατς (patch) τους στέρησε τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την «αλφάβητο» της επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής. Έτσι, από τη στιγμή που ο ασθενής έπαθε ανακοπή όφειλαν να είναι σε θέση να κάνουν χρήση του απινιδωτή για την ανάταξη του καρδιακού ρυθμού του. Άλλωστε, την ώρα της παροχής των πρώτων βοηθειών η αιτία από την οποία κινδύνευε η ζωή του ασθενούς δεν θα μπορούσε να είναι γνωστή. Η ανακοπή όμως, όπως έλεγαν, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με τον απινιδωτή.

    Για τις συνθήκες θανάτου του άτυχου άνδρα η Αστυνομία συνεχίζει την προανάκριση υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου ζήτησε ο σχηματισμός της δικογραφίας για τη σοβαρή αυτή υπόθεση να γίνει υπό την επίβλεψη εισαγγελέα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλοπροαίρετα