Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Μπροστά στο νέο χρόνο.


Είναι μια όμορφη ώρα της μέρας αυτή. Βλέπω έξω απ’ το τζάμι τις φυλλωσιές να υποχωρούν με χάρη στο ελαφρό βοριαδάκι του απομεσήμερου, αλλά αισθάνομαι όλη τη γλυκιά θαλπωρή που δημιουργεί μέσα στην κάμαρα ο ήλιος που γέρνει προς τη δύση. Χειμώνας, Δεκέμβρης του 2015, είκοσι, μια ανάσα πριν το τέλος του χρόνου.

Δεν μελαγχολώ αυτή την ώρα, αν και υπάρχουν μύριες όσες αιτίες απ’ τις καταστάσεις, τα γεγονότα, τους ανθρώπους. Δεν μελαγχολώ, γιατί αυτή η ώρα μου ‘χει χαρίσει διαχρονικά μαζί με μύριες άλλες όμοιες ή παραπλήσιες, πλούσιες στιγμές ομορφιάς –σαν τη σημερινή καλή ώρα– γαλήνης, περίσκεψης, περισυλλογής, μα και δημιουργίας, έκφρασης, ζωής.

Είναι η ώρα που έχω συναντηθεί κι έχω βρεθεί ολομόναχος πολλές φορές μ’ ό,τι πιο τρυφερό, ταπεινό κι ανθρώπινο μπορεί να κρύβεται επιμελώς όλες τις άλλες ώρες και μέρες πίσω απ’ τη φροντίδα της καθημερινότητας ή την ταχύτητα της ζωής. Είναι η ώρα που η σιωπή μπορεί να σχηματίζει λέξεις και το συναίσθημα χαμόγελο, θλίψη, ντροπή, ευγνωμοσύνη ή συγγνώμη.

Μην το νομίσεις εγωιστικό, γιατί εσένα έχω τούτη την ώρα στο μυαλό μου. Εσένα κι εσένα, ναι, κι εσένα. Εσένα που χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι πολύτιμο, μοναδικό ανιδιοτελώς μου χάρισες, εσένα που έγινες τόσο αυθόρμητα η αφορμή γι’ αυτό μου το χαμόγελο, εσένα που όσα κι αν σου πω συγγνώμη δε φτάνουν για να γιάνουν την πληγή σου.

Εσάς, που όλα τα ευχαριστώ μου κι οι συγγνώμες μου, όλες μου οι σκέψεις και τα όνειρα, όλα τα θέλω και τα πρέπει μου, όλη μου τη ζωή γεμίζετε και το μυαλό μου συνταράζετε και τη καρδιά μου συναρπάζετε. Εσάς, αυτή την ώρα που δύει ο ήλιος, μα δε χάνεται, γιατί άλλους τόπους και ανθρώπους τραβά για να φωτίσει, εσάς, αυτή την ώρα αυτής της μέρας, τώρα, πριν κι αυτός ο χρόνος φύγει οριστικά, γιατί αυτό είναι το μόνο σίγουρο, πως η στιγμή αυτή δεν θα ξαναγυρίσει, προτού, λοιπόν, γίνει κι η επόμενη στιγμή ανάμνηση, θέλω να πω πως φέρνω εδώ μπροστά μου, μέσα στην κάμαρα –που ‘χει για τα καλά πια σκοτεινιάσει– κι όλοι μαζί τ’ άλλο σκοτάδι τολμώ και σας καλώ, παρακαλώ, ν’ αντιπαλέψουμε, αυτό που τις καρδιές έχει παγώσει και τις ζωές μας παραδίδει στο αδιέξοδο.

Σαν άλλα παιδιά άλλων καιρών, σαν τα παιδιά μας, να κάνουμε όλοι δυνατά τ’ αδύνατα και στην πυρά να μην τον παραδώσουμε το χρόνο φεύγοντας, αλλά στη φάτνη αυτού που έρχεται σεμνά να σκύψουμε, στην αγκαλιά ο ένας του άλλου αν το μπορέσουμε, μπροστά, μπροστά μας να κοιτάξουμε –ίσως ψηλά ακόμα καλύτερα θα είναι– κι αυτά που μας ενώνουν ο ένας στον άλλο να χαρίσουμε.

Καλές γιορτές!

4 σχόλια:

  1. Ο,τι πιο τρυφερό και γλυκό έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.
    Κατάφερες να με παρασύρεις και'μενα στην κάμαρά σου να νιώσω την γλυκήτητα της στιγμής.
    Εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει υγεία,χαρά και ότι ονειρεύεσαι για σένα,την οικογένειά σου για όλο τον κόσμο.
    Ας είναι αυτός που θα γεμίσει πολλά χαμόγελα σε ολα τα παιδιά του κόσμου και θα σκεπάσει κάθε δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα!

    Πολλά γλυκά και εορταστικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές εγκάρδιες ευχές για καλή κι ευτυχισμένη χρονιά, με υγεία, χαρές κι επιτυχίες για σένα και τους αγαπημένους σου, zoyzoy μου!

      Να είσαι καλά κι αυτή τη χρονιά να μας ταξιδεύεις στις ομορφιές του νησιού σου με τον μοναδικό σου τρόπο! Κι αν προς το παρόν το βαρκί μένει δεμένο μην απογοητεύεσαι, είμαι σίγουρος ότ το σκαρί σας είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για όμορφες τσάρκες, οπότε υπομονή και οι ομορφιές κι οι βόλτες θα ξαναρθούν!

      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  2. Καλή Νέα Χρονιά σου εύχομαι Ευάγγελε και ας ελπίσουμε ότι το 2016 θα γίνει η χρονιά που θα μας ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν γιατί είμαστε επιβάτες στο ίδιο καράβι και αν το καράβι βουλιάξει θα πνιγούμε όλοι.
    Πάντως Ευάγγελε θέλω να σου πω και μάλιστα να προλάβω πριν φύγει ο παλιός ο χρόνος(στο τσακ τον προλαβαίνω και να πάει στον διάολο,sorry αλλά δεν τον αντέχω άλλο) ότι μου αρέσει που παρόλο που ζούμε σε ένα στρεβλό πολιτικό σύστημα ποτέ δεν σε είδα να το κατατροπώνεις με την ευκολία που το κατατροπώνουν οι υπεύθυνοι της κατάντιας του αλλά κάνεις πάντα εποικοδομητική κριτική και προτείνεις τις απαραίτητες διορθωτικές τις κατάστασης ενέργειες και όλα αυτά με έναν μειλίχιο,ψύχραιμο και χωρίς ακρότητες λόγο.
    Γιαυτό και για πολλά άλλα που δείχνουν ότι έχω να κάνω με έναν εξαιρετικό άνθρωπο που αγαπάει την πατρίδα του και πιστεύει στους ανθρώπους της θέλω να σου ευχηθώ από τα βάθη της τρελής καρδιάς μου υγεία, οικογενειακή ευτυχία και συνέχεια αυτής της ψύχραιμης ματιάς στα πολιτικά τεκταινόμενα.
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xristin μου σ' ευχαριστώ θερμά για τις ευχές και τα καλά σου λόγια!

      Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα άνθρωποι, όπως καλή ώρα εσύ, που έχουν δημόσιο βήμα και λόγο, να μη διστάζουν να εκφραστούν επίσης δημόσια δίνοντας όχι εύσημα και κούφιες φιλοφρονήσεις και τα δήθεν του διαδικτύου, αλλά λόγια τόνωσης του ηθικού και ανθρώπινης στήριξης.

      Είναι δύσκολο στους καιρούς που βρεθήκαμε να ισορροπείς στην κόψη της κοινής λογικής όταν αυτό έχει πάψει για τους περισσότερους να είναι το ζητούμενο.

      Είναι κρίμα γιατί μπαίνουμε στη νέα χρονιά δίχως ελπίδες και προπαντός δίχως οράματα και όνειρα. Είναι κρίμα να παρακαλάς να μην κοπεί το α' ή το β' βοήθημα, να μην μπουν νέοι φόροι, να μην κατέβει κι άλλο το επίπεδο της ζωής σου και να μην ακούς μια λέξη, μια έστω λέξη [και δε μιλώ για τα φληναφήματα περί ισοδυνάμων και σκληρών διαπραγματεύσεων, ούτε για τις περιβόητες "κόκκινες γραμμές"] για μια ουσιαστική αλλαγή στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία.

      Βαδίζουμε με μπούσουλα τις υποδείξεις άλλων, αλλά γι' αυτό μόνο οι "άλλοι" δεν ευθύνονται. Αυτό το πιστεύω και το υποστηρίζω σταθερά απ' αυτό το βήμα. Οι "άλλοι" μπορεί να υποστηρίζουν και να προωθούν τα συμφέροντά τους, όμως εμείς είμαστε εκείνοι που αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να συμφωνήσουμε στα στοιχειώδη έστω, προκειμένου να κατορθώσουμε να προασπίσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα. Προάσπιση με έργα, με γενναίες αποφάσεις, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και σχέδιο, όχι με δεκάρικους από το βήμα της Βουλής ή με παλικαριές από τα παράθυρα της κρατικές ΕΡΤ (1 + 2 + 3 παρακαλώ) ή των άλλων εμπορικών και καταχρεωμένων [με ό,τι σημαίνει αυτό για την ενημέρωση] καναλιών.

      Να 'σαι καλά, xristin! Να 'χουμε την υγειά μας να τα λέμε και να τα γράφουμε, ιδίως εσύ με το πετυχημένο σου χιούμορ, ευστοχία κι οξυδέρκεια!

      'Ολα του κόσμου τα καλά για σένα και τους αγαπημένους σου για τον καινούργιο χρόνο! Προπαντός υγεία, υγεία και υγεία!

      Σε χαιρετώ εγκάρδια!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα