Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τα ψέματα τελειώσανε.


Αν ο πρωθυπουργός ζούσε σε άλλη χώρα από τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει την αργοπορημένη και βιαστική συνάντησή τους, στο παραπέντε κυριολεκτικά από την νέα άφιξη της τρόικα στη χώρα. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, είναι απορίας άξιο, πώς γίνεται να κανονίζονται και να πραγματοποιούνται συσκέψεις την ώρα που οι ρόδες του αεροπλάνου που φέρνει στη χώρα τους εκπροσώπους των δανειστών ακουμπάνε σχεδόν στο διάδρομο προσγείωσες του Ελευθέριος Βενιζέλος, οι πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης να συσκέπτονται για ν’ αποφασίζουν ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα διατυπωθούν.

Τόσο δυσεπίλυτα ήταν τα εναλλακτικά σενάρια και τόση δυστοκία υπήρξε επί τόσες μέρες για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων; Ασφαλώς όχι, αλλά είναι τόσο το μέγεθος της ασυνεννοησίας και των τακτικισμών μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, που ακόμα κι αυτή την έξωθεν καλή μαρτυρία θυσιάζουν προκειμένου να διεκδικήσουν ο καθένας για λογαριασμό του τη θεαματικότερη επίδειξη φιλολαϊκών αισθημάτων και κοινωνικής ευαισθησίας.

Κρίμα.

Ακόμα δυσκολεύονται να μπούν στο «πετσί του ρόλου», να κατανοήσουν και να συμπεριφερθούν ως κυβέρνηση. Τα μικρά υπουργικά βιλαέτια κι οι επιμέρους αναλογικοί συσχετισμοί σε φορείς και υπηρεσίες αρκούν ως φαίνεται για να φαίνεται ότι λειτουργεί το κράτος, ότι η διοίκηση δουλεύει κι υπηρετεί με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου.

Νομίζουν.

Είναι από διμήνου γνωστό ότι οι εισπρακτικοί στόχοι του προϋπολογισμού απέχουν πολύ από εκείνους που σχεδιάστηκαν. Το ίδιο γνωστό είναι ότι γενικότερα κι ο προϋπολογισμός του κράτους ήδη έχει πολλούς κωδικούς κοκκινισμένους κι είναι μόλις Απρίλιος. Ο μήνας που ήταν γνωστό, ότι η τρόικα θα επέστρεφε για να κλείσει τις σημαντικές εκκρεμότητες του Μαρτίου, αλλά κι ο μήνας που το πιθανότερο θα έβαζε τέλος σ’ όλες τις ψευδαισθήσεις και τις φαντασιώσεις της κυβέρνησης. Ψευδαισθήσεις για τακτοποίηση με ψέματα του θέματος των δημοσίων υπαλλήλων, της είσπραξης του «χαρατσιού» με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το ΦΠΑ στην εστίαση. Μόνο ψεύτης δεν θα ήταν αυτός ο Απρίλης για της τρόικα.

Ψέματα τέλος.

Με ψεύτικα επιχειρήματα προσήλθαν στη σύσκεψη οι αρχηγοί. Με ψέματα επιχειρείται ν’ αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα και να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας. Κρύβοντας τις κόκκινες γραμμές –λες κι είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς– στις τσέπες θα βγουν σε λίγο για να φλυαρήσουν μπροστά στις κάμερες τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις τους και να επιδείξουν με λιγότερη ή περισσότερη διακριτικότητα τις κόκκινες γραμμές που τοποθέτησαν στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Στάχτη στα μάτια.

Το ξημέρωμα κι οι επόμενες μέρες θα δείξουν πώς κονιορτοποιούνται «ισοδύναμα» και πώς αντιμετωπίζουν πλέον την περίπτωσή μας οι δανειστές. Μπορεί κάποιοι από την αντιπολίτευση να βαυκαλίζονται για –τάχαμου– τρυκ και παιχνίδια επικοινωνιακά, κουκουλώνοντας έτσι με λόγια κούφια την ένδεια και την παταγώδη αποτυχία των πολιτικών τους απόψεων, αλλά ο κρύος ιδρώτας θα λούσει σύγκορμους όλους τους κυβερνητικούς ομοτράπεζους συνομιλητές της τρόικα από αύριο. Οι στάχτες και τα πυροτεχνήματα μπορεί να καταναλώνονται με άνεση στη χώρα μας, αλλά δεν παράγουν κανέναν αποτέλεσμα θεαματικό για τους δανειστές και –προπαντός– παράγουν μόνο αέρα κοπανιστό που δεν αγοράζεται από κανέναν.

Νέα μέτρα.

Μια απειλή μόνο μπορεί ν’ αφυπνίσει την κυβέρνηση κι αυτό το γνωρίζουν άριστα σ’ όλη την οικουμένη από Βρυξέλλες μέχρι Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Αυτή την απειλή κουβαλάνε στους χαρτοφύλακές τους οι κ.κ. Τόμσεν κ.λπ., την απειλή για νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέους φόρους. Αυτή την ώρα που όλη η κοινωνία είναι κολλημένη με την πλάτη στους τοίχους των γκισέ της εφορίας και τραπεζών, αυτή την ώρα που η ανεργία χτυπάει όχι μόνο κόκκινο, αλλά την πόρτα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, αυτή την ώρα που μισθοί και συντάξεις έχουν βυθιστεί αύτανδροι στα απύθμενα νερά του ελλείμματος. Αυτή την ώρα, τα «νέα μέτρα» είναι η μόνη απειλή που θεωρούν ως το μοναδικό μέσο για να κινητοποιήσουν και να αφυπνίσουν το ως τώρα υποτονικό κι ασύνδετο κυβερνητικό σχήμα

Πανικός.

Ναι, ως δια μαγείας θα εξαφανιστεί η «Κυπρολογία» και τα συμπαραμαρτούντα από το προσκήνιο. Η τρικομματική κυβέρνηση θα αναγκαστεί –ελπίζουν– να προσγειωθεί επιτέλους στη χώρα. Με τη «φωτιά στα μπατζάκια» υπουργοί και παρατρεχάμενοι θ’ αναγκαστούν να καταλάβουν ότι τα «καλά λόγια» τελείωσαν, οι αβρότητες κι οι χαριεντισμοί έλαβαν τέλος. Τρεις μήνες από τη μεγάλη δόση κι εφόσον η κατάσταση –μετά την αρχική ευφορία– ξαναγύρισε σ’ ένα ατέλειωτο πήγαιν’ έλα, σ’ ένα απίστευτα νεφελώδες και σκοτεινό τέλμα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές ούτε ακούγονται ούτε βλέπονται κι οι όποιες μικροδιευθετήσεις υποτάσσονται κι υποχωρούν μπρος στη λογική να μη «σπάσουν αυγά» –πολλά τουλάχιστον. Ως φαίνεται, μέχρι το Πάσχα κάποιοι θ’ αναγκαστούν να περάσουν του Χριστού τα Πάθη, γιατί αν δεν τα καταφέρουν, ούτε ανασχηματισμός θα τους διασώσει, ούτε άρον – άρον ιδιωτικοποιήσεις, ούτε τίποτε. Τα αυγά φέτος τα σπάνε, δεν τα βάφουν.

Πλαίσιο υπάρχει.

Επιτέλους, με το «πιστόλι στον κρόταφο», αυτό το πλαίσιο που έχουν ψηφίσει θ’ αναγκαστούν να προσαρμόσουν, να συνδιαμορφώσουν, να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν οι κ.κ. Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος. Μπρος στην απειλή για νέα μέτρα, θ’ ανακαλύψουν ως δια μαγείας και τα σημεία συμφωνίας και τις πολιτικές και τα μέσα. Θα το πράξουν με σύνεση και συνέπεια, εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν τολμήσουν κι επιλέξουν –εξαιτίας της μέχρι σήμερα αβελτηρίας και του μικροκομματικού υπολογισμού τους– τη λύση «νέα μέτρα», τα μόνα «μέτρα» που ενδεχομένως θα υπάρχουν πλέον, θα είναι εκείνα που θα τους χωρίζουν από την πτώση.

Ο Απρίλης αυτός έχει μόνο αλήθειες, κανένα ψέμα. Τα ψέματα τελειώσανε. Το ίδιο και τα μικροκομματικά πήγαιν' έλα. Ελπίζουμε να το διαισθάνονται όσοι τούτη την ώρα συνεδριάζουν.


Φωτο: Andrzej Radka 
 

13 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Ευάγγελε, το δούλεμα πάει σύννεφο. Έχουν πέσει έξω σε όλα τα σχέδια επί χάρτου, εκτός από το χαράτσι της ΔΕΗ, που απ’ ότι λέει ο κυρ Φώτης δεν θα το στηρίξει άλλο. Γι’ αυτό και οι κωλοπιλάλες. Τρία χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε μία απόλυση επίορκου καραγκιόζη. Το μόνο που «κατάφεραν» είναι να συστήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με τις παχυλότατες αμοιβές των μελών του.

    Και ενώ τα πράγματα βαίνουν συνεχώς προς το χειρότερο, βγαίνει ο Βρούτσης και μας ανακοινώνει πως το ισοζύγιο απολύσεων-προσλήψεων βγήκε θετικό για τον Φεβρουάριο (με τις χιλιάδες 5μηνες συμβάσεις σε νοσοκομεία και ΟΤΑ!!!), χωρίς να κάνει τον κόπο να μας πει πότε προβλέπει να ξαναβρούν δουλειά οι πάνω από 800.000 που την έχασαν. Ο Στουρνάρας (υπερθετικός του στούρνου) μας είπε ότι δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στα έσοδα. Μεθαύριο που η τρόικα θα ζητήσει περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα μας πει ότι φταίει ο Ερμής που ήταν ανάδρομος!

    Πρέπει να συνεννοηθούμε οι έλληνες σε κάτι πολύ απλό: υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής που πρέπει να στηρίξει ο λαός και να διώξει το τρίο χλαπάτσα, ή δεν υπάρχει οπότε κακώς διαμαρτυρόμαστε και πρέπει να αφήσουμε τους ίδιους να κυβερνούν για τα επόμενα 50 χρόνια χωρίς γκρίνιες και φωνές;

    Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όμως μην είσαι σίγουρος ότι τα ψέματα τελείωσαν. Όλο το πολιτικό σύστημα βασίστηκε στο ψέμα. Πάτησε πάνω στην άγνοια, τη βλακεία, το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και έγινε αυτό που έγινε.
    Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα σταματήσει να στηρίζεται σε αυτούς τους πυλώνες;
    Το γεγονός ότι οι καιροί άλλαξαν;
    Το γεγονός ότι τους πήραν χαμπάρι;
    Πολύ φοβάμαι πως θα διαψευστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου τους ίδιους προβληματισμούς εκφράζουμε, Πέτρο.

      Η μόνη διαφορά που διακρίνω αφορά την οπτική που ο καθένας μας προσεγγίζει την πραγματικότητα. Το ποτήρι είτε είναι μισοάδειο, όπως νομίζω το βλέπεις,είτε μισογεμάτο, όπως επιμένω να το βλέπω εγώ, παραμένει "μη πλήρες", ελλειμματικό. Αυτό το έλλειμμα, αυτό το πολυεπίπεδο και πολύπλοκο έλλειμμα σ' όλους του τομείς είναι το κοινό στοιχείο κι ο συνδετικός κρίκος των προβληματισμών μας.

      Να έχει κουράγιο και δύναμη. Καλή συνέχεια σ' ότι κάνεις.

      Διαγραφή
  2. Mε κάλυψε απόλυτα το σχόλιο του Πέτρου.
    Δεν αλλάζω ούτε τελεία.
    Το τρίο χλαπάτσα (απ' την ταινία "Της Κακομοίρας" νομίζω είναι), είναι όλα τα λεφτά!...
    Τουλάχιστον να χαμογελάμε λίγο.

    Τα σέβη μου Ευάγγελε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο προβληματισμός κι η κριτική που δεν μηδενίζουν και δεν ισοπεδώνουν, αλλά συμβάλουν στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου επικοινωνίας κι ανταλλαγής απόψεων, παρά τις όποιες διαφωνίες ή διαφορές, βοηθάνε να σχηματίζουμε όσο γίνεται καλύτερη γνώμη και να διευρύνουμε τη ματιά μας για τη ζωή και τις εξελίξεις που μας ενδιαφέρουν.

      Ο Πέτρος το διαθέτει αυτό το προνόμιο, Μαρία, και μαζί μ' αυτό και το σαρκαστικό πολλές φορές χιούμορ!

      Είναι ο άνθρωπος που απολαμβάνω διαβάζοντάς τον -γιατί δεν τον γνωρίζω προσωπικά- να διαφωνώ μαζί του συμφωνώντας!

      Σε χαιρετώ εγκάρδια!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα αγαπητέ μου...
    Διαβάζοντας σε, στάθηκα στην φράση σου: "τη λύση «νέα μέτρα», τα μόνα «μέτρα» που ενδεχομένως θα υπάρχουν πλέον, θα είναι εκείνα που θα τους χωρίζουν από την πτώση".

    Και πραγματικά πιστεύω πως είναι ενδεχομένως το μόνο που τους φοβίζει, αλλά που δεν του αναχαιτίζει από τον τρόπο σκέψης και πράξης τους τόσο καιρό τώρα.
    "Μακραίνουν" απλώς τον χρόνο παραμονής τους, με κάθε δυνατό τερτίπι...
    Εύχομαι να μην διαψευστείς, με την πραγματικά ορθή λογική σου, όπως γράφει και ο κύριος Πέτρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα "νέα μέτρα" είναι η μόνη απειλή που μπορεί να αφυπνήσει "κάτι κουρασμένα παλικάρια" -για ν' αναφερθώ και σε μια κινηματογραφική επιτυχία όπως συνηθίζει η Μαρία πιο πάνω- της κυβέρνησης.

      Με ισορροπίες και μικροκομματικούς υπολογισμούς μόνο χρόνος πολύτιμος χάνεται, αλλά κι η υπομονή της κοινωνίας εξαντλείται.

      Το αίτημα για μεταρρυθμίσει κι αλλαγές με σχέδιο και δικαιοσύνη είναι καθολικό νομίζω και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που έχει στα χέρια της η τρικομματική κυβέρνηση.

      Η παλαιοκιμματική πρακτική και τα παλαιού τύπου κυβερνητικά τερτίπια -μεταξύ των άλλων- μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν, αν δεν το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση είναι άξιοι της τύχης τους.

      Ελπίζω να φτάσουμε μετά από δέκα χρόνια και πάλι και να εξακολουθούν οι "σιωπηλοί" του μοναδικού Γιώργου Γραμματικάκη να διατηρούν την επικαιρότητά τους. Ελπίζω...

      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση: Ελπίζω να "μη" φτάσουμε μετά από δέκα χρόνια και πάλι και να εξακολουθούν οι "σιωπηλοί" του μοναδικού Γιώργου Γραμματικάκη να διατηρούν την επικαιρότητά τους. Ελπίζω...

      Διαγραφή
  4. Tα ψέματα τελείωσαν;;
    Σε ποια χώρα;
    Η πρωταπριλιά ήταν αντιπροχθες Ευάγγελε μην προσπαθείς να μας παραπλανήσεις.
    Σε αυτή τη χώρα δεν θα τελειώσουν ποτέ τα ψέματα!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστοοοοοοό!

      Το μεγαλύτερο ψέμα, 'Ελενα, λες να είναι ότι τα ψέματα τελείωσαν;;;

      Την καλησπέρα μου επίσης.

      Διαγραφή
  5. Τα ψέματα -Το τρίο χλαπάτσα -(όπως πολύ εύστοχα αποκαλεί πιο πάνω ο Πέτρος) έμαθε να τα βαπτίζει όπως βάφτισε το χαράτσι ρίχνοντας λάσπη στα μάτια του απλού πολίτη.
    Πιστεύω ότι και η ανοχή τελείωσε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με
    τέτοιους κυβερνητικούς εκπρόσωπους
    Το θέμα είναι όμως που θα βρούμε κατάλληλους??

    Καλό ΣΒΚ εύχομαι
    μ'ανοιξιάτικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται σύνεση κι επιμονή, zoyzoy, από όλους μας κι όπως λες κι εσύ, αν κι οπότε διατυπωθεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εδώ είμαστε για να την αξιολογήσουμε, να τη συγκρίνουμε και να επιλέξουμε.

      Οι κραυγές κι οι... ψίθυροι δεν αποτελούν προτάσεις διεξόδου, αλλά αδιεξόδου, νομίζω.

      Να περνάς καλά εκεί στα πέλαγα!

      Διαγραφή
  6. Ευάγγελε,τρομάζω στην σκέψη ότι αυτοί η τριτοκομματική με την έλλειψη συνεννόησις που την διακατέχει,θα τινάξει την προσπάθεια στον αέρα.
    Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι είναι η μόνη(δυστυχώς)διέξοδος αυτήν την στιγμή.
    Σε άλλες χαζοχαρούμενες εποχές θα σου έλεγα και εγώ ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.
    Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα σήμερα είναι(δυστυχώς και πάλι)η μοναδική νομίζω πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να αποφύγει τα χειρότερα.
    Φτάνει να μιλάει ο Φώτης με τον Βαγγέλη,Ο Βαγγέλης με τον Φώτη,ο Φώτης με τον Αντώνη,ο Αντώνης με τον Φώτη,ο Βαγγέλης με τον Αντώνη και ο Αντώνης με τον Βαγγέλη και συχνά,πυκνά να βρίσκονται για να χαράξουν μια κοινή πορεία,μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
    Τα αυτονόητα δηλαδή,που στην Ελλάδα τα αυτονόητα γίνονται δυσνόητα και τα φυσικά αφύσικα.
    Ακόμα και τώρα,αυτήν την άγρια εποχή για όλους μας,είναι περιχαρακωμένοι στις παλιές αντιλήψεις!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο απλά και πιο περιεκτικά δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί, νομίζω, η σκέψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, xristin. Το κατόρθωσες θαυμάσια μέσα σε λίγες γραμμές.

      Τόσο απλά βλέπω κι εγώ τα πράγματα και είναι πια ν' απορεί κανείς το πόσο χονδροκομμένα κι αδέξια χειρίζονται την πραγματικότητα οι κυβερνώντες.

      Να είσαι καλά κι εσύ κι ελπίζω κάποια στιγμή ν' αναστραφεί η κατάσταση και να γίνουν επιτέλους τα απλά εφικτά και εύκολα.

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα