Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ= ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣΗ πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε χτες το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ως μια από τις πλέον επιτυχημένες πολιτικές επιλογές του. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει δικαίως να αισθάνεται ικανοποιημένος, εφόσον, λίγες μόνο μέρες μετά το Συνέδριο και ακόμη λιγότερες από την εκλογή των νέων οργάνων του Κινήματος, βλέπει την πολιτική πρωτοβουλία του να δημιουργεί όχι μόνο πολιτικό γεγονός πρώτου μεγέθους, αλλά και κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει σημασία, αν επί της ουσίας η συγκεκριμένη πρόταση –όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα– δεν προκαλέσει και την καταψήφιση της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και την πτώση της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία. Σημασία έχει, ότι το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντά με τον καλύτερο –και θεσμικά προβλεπόμενο– τρόπο τόσο στις εσωκομματικές «μουρμούρες», ότι αποτελεί «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και «στριμώχνει» ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση στην πορεία για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δίχως ταυτόχρονα –κι είναι αξιοσημείωτο– να μειώνει καθόλου –το αντίθετο ίσα-ίσα– τις πολιτικές πρωτοβουλίες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των συνδικάτων για τη συλλογή υπογραφών και τη διεκδίκηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.

Η κίνηση αυτή καλώς έγινε, επομένως, κι οι αντιδράσεις του πολιτικού συστήματος είναι ενδεικτικές και του στοιχείου του πλήρους αιφνιδιασμού που περιείχε, αλλά και της ευστοχίας της. Δεν νομίζω να χρειάζονται περισσότερα σχόλια από την εύγλωττη αμήχανη –ή μάλλον ειρωνική; – ατάκα του Αλέκου Αλαβάνου: «Καλώς τα τα παιδιά»

Πολύ μεγάλη σημασία όμως έχουν για τη συνέχεια και την παραπέρα πορεία του Κινήματος κι οι ενωτικές πρωτοβουλίες που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο τρόπος που χειρίστηκε το όλο θέμα. Όλοι συμμέτοχοι και με ρόλο στην πρωτοβουλία του Αρχηγού. Κι όλοι ανταποκρίθηκαν, με πρώτο τον Βαγγέλη Βενιζέλο –που ορίστηκε και εισηγητής της πρότασης μαζί με τον «κλασικό» Θόδωρο Πάγκαλο– κι αυτό δείχνει πολλά…

Στην όλη διαδικασία όμως, πολύ μεγάλο ρόλο καλείται να διαδραματίσει αύριο Παρασκευή 28/3 κι η οργανωμένη –κι όχι μόνο– βάση του Κινήματος, εφόσον από τη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά και κατά του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής, που αποφάσισε να διοργανώσει το ΠΑΣΟΚ, έξω από τη Βουλή (ώρα 7 μ.μ.), θα κριθεί τελικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η μάχη των εντυπώσεων, απ’ ό,τι το αποτέλεσμα της νυχτερινής ψηφοφορίας μέσα στο Κοινοβούλιο.

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα ο καθένας ν’ αναλάβει τις ευθύνες του; Μάλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλοπροαίρετα