Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φταίει ο καιρός.


Φταίει ο καιρός. Σε όλους φταίει, για όλα φταίει αυτός. Πού οι εποχές που το νεράκι του Θεού ήτανε ευλογία. Πού η περίοδος του Μητσοτάκη που κάθε σταγόνα ήταν πολύτιμη κι όφελος για την τσέπη. Πάνε όλα. Τώρα κάθε μέρα τα βάζουμε με τον κακό καιρό, με τον «κακό μας τον καιρό».

Με την ψυχολογία στο ναδίρ και το ταμείο στο μείον αναζητάμε κάπου να φορτώσουμε την κακοκεφιά και την απελπισία μας. Ψάχνουμε κάποιον να φορτώσουμε την ψυχοφθόρα παράταση μιας αδιαπραγμάτευτης περηφάνιας. Ξεχάσαμε να ζούμε στα δύσκολα, δεν αντέχουμε τις αγωνιώδεις αναμονές, δεν χορταίνουμε μόνο με λόγια και ξερό ψωμί. Βρήκαμε αποκούμπι τον κακό καιρό.

Ο καιρός έχει τα γυρίσματά του. Οι εποχές έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Ζούμε σε άλλες εποχές. Άλλαξαν οι καιροί. Δεν είναι μόνο οι βροχές κι οι καθημερινές συννεφιές που το φανερώνουν. Δεν είναι μόνο η κατάθλιψη κι η καθημερινή κακοκεφιά που το επιβεβαιώνουν. Είναι τα ακούσματα κι οι σιωπές. Είναι οι εικόνες και το σκοτάδι. Είναι οι παρουσίες κι οι απόντες.

Γέμισαν οι ταμιευτήρες τώρα που στερεύουν οι απαντοχές. Ειρωνεία. Όσο ειρωνικό φαντάζει ν’ ακούς τα ίδια λόγια από άλλα χείλη. Να αναμένεις τις ίδιες λύσεις από άλλες μεριές. Να ζεις τις ίδιες αγωνίες από άλλες εποχές.

Κι όμως παρά τις βροχές, διάγουμε μιαν εποχή έντονης, εντονότατης, ανομβρίας. Ξηρασία ιδεών, αξιών, οραμάτων, ελπίδων. Δεν φταίει γι’ αυτό ο καιρός, ο καιρός αυτός τουλάχιστον. Φταίνε περασμένοι καιροί, λησμονημένοι πια από την πολυκαιρία, που σπατάλησαν και σπαταλήθηκαν μαζί μ’ αυτά και πόρους και μέσα και ανθρώπους. Καιροί που έγραψαν ιστορίες δίχως να γραφτούν ποτέ στην Ιστορία περάσανε και κύλησαν παρασυρμένες από τον ρου του χρόνου, από την ορμή της εξέλιξης, από την ταχύτητα των γεγονότων.

Αυτόν τον καιρό αν τον είχαμε αρμενίσει μαζί θα βρισκόμασταν αλλού. Όχι σ’ άλλη γη και σ’ άλλα μέρη, αλλά σ’ άλλες μέρες. Λίγο απ’ το περίσσευμα της ψυχής μας να ήμασταν διατεθειμένοι να διαθέσουμε. Λάθος. Όχι «διατεθειμένοι», αλλά μαθημένοι, εκπαιδευμένοι.

Έχουμε χαθεί από καιρό –αν ποτέ βρεθήκαμε. Χαμένοι στην ιδιωτικότητα και την ιδιοτέλεια χάσαμε τον καιρό μας. Εκτεθειμένοι πια, υποκρινόμαστε –κάπου ανάμεσα στα ζάπινγκ στις διαφημίσεις– πως τάχα καταλαβαίνουμε το πόσο είναι πολύτιμος, πόσο αναντικατάστατος, πόσο δυσαναπλήρωτος. Τώρα που, εκτιθέμενοι σε δημόσια θέα, διαπιστώνουμε στο πάτημα των πλήκτρων τα λάθη μας [διαγράφεται μια λέξη] κι είμαστε έτοιμοι με πάθος κι ευκολία μοναδική να τα επαναλάβουμε. Φταίει –λέμε– ο καιρός, κι έτσι, η βροχή δεν ξεπλένει μονότονα μόνο τους δρόμους, αλλά και τις συνειδήσεις, τις μνήμες, την Ιστορία.

Να δούμε τώρα, όσο θα καλοκαιριάζει κι η προθεσμία του παλιόκαιρου εκπνέει, σε ποιου καιρού τις μέρες θα βρούμε να φορτώσουμε ξανά την κακοκεφιά μας όλη και την απελπισία πέρα ως πέρα. Γιατί, το μόνο βέβαιο που η ζωή υποδεικνύει, είναι ότι, οι εποχές και οι καιροί μπορεί ν’ αλλάζουνε του τόπου, μπορεί ν’ αλλάζουν οι κυβερνήσεις ή κι οι λέξεις, αλλά διδάγματα εύκολα δεν βγαίνουν για να σταλάξουνε σοφία και σωφροσύνη κι όπου συμβαίνει ομόθυμα συμπέρασμα να βγαίνει, είναι ότι ο καιρός, αυτός ο μόνος φταίχτης, υπαίτιος είναι για όλα [αυτά τουλάχιστον που δεν φορτώνουμε στους άλλους].

Σχόλια

 1. Καλημέρα σου φίλε μου.
  "Πόσο ειρωνικό φαντάζει να ακούς τα όδια λόγια από άλλα χείλη"
  Πόσο δίκιο έχεις. Τα έγραφα προεκλογικά ότι θα ζήσουμε μία από τα ίδια και παρεξηγήθηκα από πολλούς.
  Να δούμε τώρα τι θα γίνει.
  Νάσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να 'σαι καλά κι εσύ φίλε μου!

   Μα το "να δούμε" κοιμώμαστε, με το "να δούμε" ξυπνάμε...

   Διαγραφή
 2. Μου αρέσει να τα διαβάζω , αφού τα σκέφτομαι ότι πάντα κάποιος άλλος μας φταίει !!! Μα πως δεν γνωρίζεις ότι την άνοιξη που έρχεται θα μας φταίνε οι αλλεργίες , η γύρη των λουλουδιών !!
  Μα τι περιμένουμε !!! Μέσα μας μπορεί ν΄αλλάξει κάτι !!! Να κοιτάξουμε το διπλανό μας να βάλουμε λίγο ΄΄εμείς΄΄ στο τεράστιο ΄΄εγώ΄΄ μας !!!Τι κρίμα έβρεξε τόσο πολύ φέτος μα στη ψυχή παραμένει ΄΄ανομβρία΄΄ και μας φταίει ο κακός μας ο καιρός !!!
  Καλό σου ξημέρωμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο δίκιο έχεις!

   Από εμάς πρέπει να ξεκινήσουν οι αλλαγές. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση είναι δυνατόν να πετύχουμε;

   Να είσαι καλά!

   Διαγραφή
 3. Να δούμε πότε θα γύρουμε εντός μας ν' αναζητήσουμε τον φταίχτη...
  Καλό μήνα Ευάγγελε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δύσκολη η ματιά στον "καθρέφτη"...

   Η αλήθεια είναι σκληρή, ιδιαίτερα όταν συνηθίσεις τα light...

   Καλό σου μήνα με υγεία και χαρά!

   Διαγραφή
 4. να δουμε... καλόν μηνα..
  και να δουμε.. αν φταίει ο καιρος!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κλείνοντας τα μάτια επιλεκτικά και κατά περίπτωση μόνο το "να δούμε" μας μένει, Λαμπρινή, μόνο το "να δούμε"!...

   Καλό μήνα για όλους!

   Διαγραφή
 5. Αυτός ο Περιπατητής για μας τους Έλληνες πρέπει να έγραψε το -"Μάθετε άνθρωποι : η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους κομπάρσους".
  Διορατικότητα που την είχε ο άνθρωπος
  Τις φιλούρες μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά, xristin μου!

   Τα καλύτερα για σένα και για όλους!

   Διαγραφή
 6. Ε..μα τα'κανε και ο καιρός λιγάκι "μούσκεμα",εντούτοις δεν είναι ο μόνος φταίχτης των παθών μας.
  Ολοι λίγο πολύ έχουμε ευθύνη ο καθένας ας επωμιστεί τις δικές του,

  Χριστός Ανέστη
  και του χρόνου να'μαστε καλά!

  Φιλιά Αναστάσιμα πλέον!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια πολλά!

   Και του χρόνου με υγεία, zoyzoy μου! Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου!

   Διαγραφή
 7. φιλε... ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!! και από εδώ!! καλά να περνας!!!! ο καιρός το Πασχα, παντως... ήταν τελειος... !!! Ελπίζωω ναναι καλό σημαδι αυτό... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη!

   Μακάρι ο καιρός να φτιάξει απ' όλες τις πλευρές!...

   Διαγραφή
 8. Α...Ευάγγελε θα βρούμε κακόν καιρό έτσι και αλλιώς. Και ζέστη δεν θέλουμε και ήλιο πολύ δεν θέλουμε οπότε θα έχουμε καιρό να τα βάζουμε..... Χριστός Ανέστη Ευάγγελε. Χρόνια πολλά αλλά πρωτίστως χρόνια καλά
  Καλή σου μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια πολλά!

   Υγεία, χαρά κι ευτυχία, 'Αννα! 'Ο,τι επιθυμείς!

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Καλοπροαίρετα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΓΡΑΜΜΗ 19 ΤΟΥ ΤΡΟΛΕΪ "ΜΟΥΣΕΙΟ - ΧΑΛΑΝΔΡΙ"

Το Χαλάνδρι εξυπηρετείται από τον ΗΛΠΑΠ με δύο γραμμές τρόλεϊ, τη γραμμή 18 «Μουσείο – Χαλάνδρι (Εθνικής Αντιστάσεως)» και τη γραμμή 19 «Μουσείο - Σταθμός μετρό Χαλάνδρι (Σίδερα)», που αποτελεί εδώ και μερικούς μήνες προέκταση της γραμμής 19 «Μουσείο – Χαλάνδρι (Σίδερα)» που ήδη λειτουργούσε. Το δρομολόγιο της γραμμής 19 όμως από την αφετηρία στο σταθμό του μετρό και ακολουθώντας τη διαδρομή Λεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας, πλατεία Κένεντι (Φλύας) Παλαιολόγου και δεξιά την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, διέρχεται και πάλι μέσω του κέντρου του Χαλανδρίου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά. Ιδιαίτερα τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής τα δρομολόγια έχουν διάρκεια πάνω από μιάμιση ώρα.
Για τους διερχόμενους από την περιοχή οδηγούς είναι γνωστά τα μποτιλιαρίσματα που δημιουργούνται καθημερινά τις ώρες αιχμής στον κόμβο της πλατείας Κένεντι, στη διασταύρωση Παλαιολόγου (Παπανικολή) και Εθνικής Αντιστάσεως, στην έξοδο της Ανδρέα Παπανδρέου προς την πλατεία Χαλανδρίου, στη συμβολή της Βασιλέως Γεωργίου…

Άρρωστοι.

«Έχουμε, τουλάχιστον, την υγειά μας», η συνηθέστερη στις μέρες μας επωδός κλείνοντας μια συνομιλία. Έχουμε την υγειά μας, αμ δε· παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του, εφόσον ούτε την υγειά μας, όπως νομίζουμε, έχουμε.
Σε ποια υγεία αναφερόμαστε; Ότι, δηλαδή, περπατάμε και στεκόμαστε όρθιοι; Ότι δεν έχουμε ίωση ή κάποια ανίατη ασθένεια; Ότι μπορούμε και τρώμε και μιλάμε; Σε τι ακριβώς, γιατί στις μέρες που ζούμε μόνο όποιος έχει ολική αναισθησία ή ανήκει στον κυβερνητικό μηχανισμό μπορεί να αισθάνεται καλά, όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα κι αν δεν καταφεύγουν προς το παρόν στα ψυχοφάρμακα, βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε συνθήκες παρατεταμένης ανασφάλειας και βαθιάς κατάθλιψης.
Δεν είμαστε καλά, δεν είμαστε καθόλου καλά, όχι γιατί μέρα τη μέρα φτωχαίνουμε και πάμε, όχι γιατί εξοικειωθήκαμε με το ψέμα, ούτε γιατί πιστέψαμε αφελώς ότι «όλοι το ίδιο είναι», δεν είμαστε καλά γιατί συνηθίζουμε λίγο-λίγο τη μιζέρια, ανεχόμαστε σιγά-σιγά αυταρχικές επιλογές, δεχόμαστε μέρα με…

"Πώς φτάσαμε έως εδώ;"

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συγκράτηση των δημοσιονομικών δαπανών και η δραστική μείωση των ελλειμμάτων δεν είναι πλέον δυνατόν να περιμένουν. Ούτε, ασφαλώς, η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και όλα εκείνα τα μέτρα, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, έχουν περιθώρια αναμονής. Καλή, βέβαια, και ευκταία η εργασιακή ειρήνη, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδυάσει με τις ριζικές μεταβολές και τους γρήγορους ρυθμούς που απαιτεί η οικονομική ανάπτυξη του τόπου (γι’ αυτό και είναι επιφυλακτική, διστακτική και αναβλητική σε τολμηρές αποφάσεις). Και το κακό είναι ότι ούτε και τα άλλα κόμματα βοηθούν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Αφήνοντας κατά μέρος το δογματικό ΚΚΕ, το οποίο εξ ορισμού είναι αντίθετο ακόμη και με τις ορθότερες καινοτομίες, γιατί τάχα διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη, βλέπω ότι και η Νέα Δημοκρατία ούτε ενθαρρύνει, στον βαθμό που επιβάλλεται, αναπτυξιακές προσπάθειες, μολονότι θεωρητικά υπερθεματίζει για …