Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η ελπίδα είναι μπροστά.


Μπορώ να γράψω αμέτρητες ιστορίες που να περιγράφουν περιστατικά και γεγονότα πόνου, απόγνωσης, απελπισίας. Μπορώ να παραθέσω πάμπολλα παραδείγματα ανέχειας, φτώχειας, δυστυχίας. Μπορούμε να μιλάμε και να γράφουμε επί ώρες για συμβάντα και ειδήσεις που αφορούν παιδιά που πεινάνε, ανθρώπους που υποφέρουν στους δρόμους, οικογένειες που βασανίζονται στο σκοτάδι. Ανεξάντλητα μπορούμε, επίσης, να μιλάμε και να μοιράζουμε δεξιά κι αριστερά ευθύνες και λάθη γι’ αυτή τη δυσάρεστη καμπή που βρεθήκαμε.

Ώρες και μέρες ατέλειωτες, χρόνια πια, έχουμε αποδυθεί κι επιδοθεί σ’ έναν μέχρις εσχάτων αγώνα, ώστε ν’ αναδείξουμε και ν’ αποδείξουμε μεταξύ μας κι ενώπιον όλων, όλη τη μιζέρια και τη δυστυχία που εκ των πραγμάτων δημιουργεί η οικονομική κρίση. Φεύγει και το 2013 κι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε, όχι –όπως θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα– με ποιον τρόπο θα κατορθώσουμε να ξαναφτιάξουμε το κράτος και τις ζωές μας, αλλά ούτε καν για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι αιτίες και θα διορθωθούν τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα κι εμάς σ’ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς αλλάξαμε, μνημόνια και μεσοπρόθεσμα αναθεωρήσαμε, μέτρα και φόρους δοκιμάσαμε, αλλά η κατάσταση συνολικά, όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί, αλλά τουναντίον η απαισιοδοξία, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα κυριαρχούν και δυναστεύουν την καθημερινότητά μας.

Οι δοκιμασμένες πολιτικές συνταγές και λύσεις του παρελθόντος είναι πανταχού παρούσες, δηλητηριάζοντας το παρόν πιο επικίνδυνα και ύπουλα από την αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα. Οι μεν κυβερνώντες συγκρατούν παντοιοτρόπως το χρόνο μέσω του σημειωτόν και της στασιμότητας μήπως διαφανεί η όποια διέξοδος που –το πιθανότερο θα στηρίζεται σε κάποιας μορφής πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ύφεσης, έστω και με πολλούς αστερίσκους για την περίπτωσή μας. Οι δε αντιπολιτευόμενοι σπρώχνουν με βιά το χρόνο μπροστά προς τις εκλογές, προσβλέποντας να εισπράξουν το ταχύτερο σε ψήφους τη λαϊκή απογοήτευση, απόγνωση κι αγανάκτηση, αδιαφορώντας αν η απελπισία που απλόχερα σκορπούν διεγείρει το θυμικό.

Και οι μεν και οι δε λειτουργούν ωσάν να βρισκόμαστε στην Ελλάδα του χίλια εννιακόσια ενενήντα και βάλε, στην «ισχυρή Ελλάδα» του 2000 και μετά. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι κυβερνητικές επιλογές ακολουθούν τη λογική των διευθετήσεων και των εξυπηρετήσεων –στο μέτρο που επιτρέπουν οι συνθήκες– εκείνων των εποχών, αλλά κι οι αντιπολιτευτικές δεσμεύσεις κι εξαγγελίες μόνο για την επιστροφή σ’ εκείνες τις εποχές μας προδιαθέτουν.

Σ’ αυτή τη αποπνιχτική μούχλα του παρελθόντος, όπως την αποπνέουν τα κόμματα σήμερα, ο πολίτης αισθάνεται δραματικά αποξενωμένος και απελπιστικά μόνος. Δεν έχει πού να στρέψει το κεφάλι και πού να κατευθύνει τα βήματά του. Υπομένει και υφίσταται, απ’ τη μια την κυβερνητική πολιτική, που του στερεί κάθε δυνατότητα να ονειρευτεί και να σχεδιάσει το μέλλον του κι απ’ την άλλη τις κραυγές και την ανερμάτιστη συνθηματολογία της αντιπολίτευσης, που ακρωτηριάζουν κάθε ελπίδα για διέξοδο σ’ ένα καλύτερο αύριο. Σ’ αυτές τις συνθήκες, παθητικά παρακολουθεί, προσπαθώντας εκ των ενόντων να δημιουργήσει τις διόδους που θα του επιτρέψουν ν’ ακολουθήσει κάποιες από τις σταθερές και τις αξίες που διατηρούν ακόμα την επιρροή τους. Εμπειρικά επιχειρεί να προστατευθεί από τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης και να διασώσει κάποια από τα συστατικά στοιχεία της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης. Διαισθητικά δραστηριοποιείται και συμμετέχει, αναζητώντας ισορροπίες και ασφάλεια σ’ ένα αποδιοργανωμένο κι αλλοτριωμένο περιβάλλον.

Ξημερώνει μια ακόμη Πρωτοχρονιά σε λίγο κι η χώρα μας και μαζί μ’ αυτή κι όλοι μας, έχουμε ανάγκη μια ανάσα, ένα λιμάνι στο πέλαγος της κρίσης, μια πυξίδα, μια ελπίδα. Οι ευχές, απ’ όπου κι αν προέρχονται, μοιάζουν με στρακαστρούκες που μετά το σύντομο «μπαμ» εξαφανίζονται και ξεχνιούνται. Τα λόγια δεν φτάνουν, όσο ευχάριστα κι εγκάρδια κι αν είναι, όσο ειλικρινή κι αληθινά, να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί το διάστημα που έχει ήδη παρέλθει. Αναλώνουμε όλη μας τη δύναμη και τα ψυχικά αποθέματα, όλο μας το χρόνο, στο να εξιστορούμε και να περιγράφουμε όψεις δυστυχίας και πτυχές μιζέριας. Έχουμε μείνει δραματικά πίσω σε πράξεις και πρωτοβουλίες, σε έργα και δράσεις.

Σημαντικές οι μέχρι τώρα κοινωνικές εκδηλώσεις συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, τα συσσίτια όμως δεν είναι ο στόχος κι ο προορισμός μας, ούτε η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στις πλατείες, αυτά πρέπει ν’ αποτελούν το εφαλτήριο και το σάλπισμα αφύπνισης για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κράτος, όχι από ένα ακόμα καλύτερο συσσίτιο.

Ελπίδα μπορεί να μη φαίνεται, αλλά ελπίδα υπάρχει. Το ξέρουμε κι ας μην την ψάχνουμε. Το διαισθανόμαστε κι ας μην τ’ ομολογούμε. Υπάρχει μέσα μας, στην ψυχή μας, στο βλέμμα του παιδιού, στο «ευχαριστώ», στο «συγγνώμη», στο «σ’ αγαπώ», στο μαζί. Σε μας απόκειται να επιλέξουμε, αν θα μείνουμε στα λόγια και τα ευχολόγια του χτες, στην απελπισία της απραξίας, ή θα προχωρήσουμε συντονισμένα κι υπεύθυνα επιλέγοντας την κρυφή ελπίδα που μας έφερε σ’ άλλη μια πρωτοχρονιά, τη ζωντανή ελπίδα που οδηγεί στο αύριο. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν.

Ελπιδοφόρο και χαρούμενο το νέο έτος.


Photo: Onlinevents

22 σχόλια:

  1. Μορεάλη τσιπούρα αλανιάρα :)31 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:37 μ.μ.

    Ευαγγελε παιδί μου παρασύρθηκες !!!! Ε ναι ... δεν θα σε χαϊδέψω ... αφού καταλήγεις να περιγράφεις αυτό που στον πρόλογο θέλεις να αποφύγεις... Δεν γίνεται να ξεφύγεις το γνωρίζω το βλέπω... μουρμουράς ...και επειδή φιλοδοξώ την νέα χρονιά να γίνω μια γαμάτη φίλη σου τσ τσ τσ είμαι υποχρεωμένη να σου πω και την άποψή μου!
    Η οδο χαράς είναι μια πολύ όμορφη οδός και αποτελεί επιλογή! Δωράκι :
    http://www.youtube.com/watch?v=eAK54aKlvUg
    Με το καλό να έρθει ότι είναι να έρθει ...εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε :) Δεν μας χρειάζεται καν η ελπίδα γιατί... γιατί νομίζουμε ότι είναι μια γαμάτη γκόμενα/ος που θα μας λύσει τα πάντα και τεμπελιάζουμε ...ω... άργησα !!!! Θα τα πούμε του χρόνου και αυτό είναι ...απειλή χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τελευταία απειλή του 2013, η πρώτη ελπίδα του 2014!...

    Καλή χρονιά να έχουμε κι ότι κι αν έρθει, να 'μαστε καλά να το αντιμετωπίσουμε!

    (Σ.Σ.: Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και ξανθιές αλανιάρες... τσιπούρες!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη Χρονια, με υγεια και χαρα!
    Ευτυχισμενο και ευλογημενο το 2Ο14!
    Με ομορφα αισθηματα και αρετες για ολους!
    Να διασκεδασετε ευχομαι!
    Φιλακιααααα <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλή Χρονιά,Υγεία,Δημιουργία,Χαρά....όλα διαρκείας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, δύναμη κι αισιοδοξία!

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά Ευάγγελε υγεία και ευτυχία σου εύχομαι!
    Αν δεν υπήρχε και η ελπίδα θα είχαμε πηδήξει όλοι από τα μπαλκόνια!
    Αυτή μας κρατάει και θα μας κρατάει πάντα!
    Να την έχουμε πάντα δίπλα μας και να πορευόμαστε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αισιοδοξία, ελπίδα και χαμόγελο κοιτάμε μπροστά τον νέο χρόνο, Έλενα!

      Διαγραφή
  6. Σ' αυτή την ελπίδα που περιγράφεις Ευάγγελε, έχουμε αγκιστρωθεί και δίνουμε τις προσωπικές μας μάχες να κρατηθούμε "άνθρωποι". Εύχομαι ολόψυχα να είσαι καλά, γερός και δυνατός & να χαίρεσαι όλους όσους αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Μαρία! Η νέα χρονιά να σου χαρίσει απλόχερα υγεία, χαρά, ευτυχία, δύναμη κι επιτυχίες!

      Διαγραφή
  7. Dum spiro spero στην κυριολεξία, κι από εμένα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά, καλέ μου φίλε! Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου με υγεία, χαρά κι ευτυχία!

      Διαγραφή
  8. Καλή χρονιά με μέλι και καρύδια μέσα από την καρδιά μου :) ...και μια όμορφη βάρκα για ελπίδα :)

    (χμμμ δεν είναι ξανθιά σα τη Μορεάλη είναι μπλε καθότι τσιπουρά αλλά αλλά είναι πάντα φυσική όπως όλες οι αλανιάρες χαχαχαχαχα.... απολαυστική http://www.youtube.com/watch?v=C2lmpadsY0A )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά, επιτυχίες κι ευχάριστες εκπλήξεις!

      Ο Νέμο απολαυστικός!...

      Διαγραφή
  9. Αχ μόνο αυτή η ελπίδα μας έμεινε πηδάλιο στο φουρτουνιασμένο Νέο έτος που μπαίνει!
    Ας ελπίσουμε λοιπόν να'ναι γεμάτο
    Υγεία ,δύναμη αισιοδοξία για σένα και την οικογένειά σου!

    Γλυκά γιορτινά και αισιόδοξα όπως αρμόζουν στις πρώτες μέρες
    της νέας Χρονιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αισιοδοξία, υγεία και χαρά να είναι γεμάτος ο νέος χρόνος, Zoyzoy μου, για σένα και τους αγαπημένους σου!

      Των Θεοφανίων... αγιασμένα για το καλό του χρόνου με όλη μου την αγάπη!

      Διαγραφή
  10. το ξέρεις το ανέκδοτο για την ελπίδα και τις πεθερές, έτσι?
    Καλή Χρονιά!!!
    να μου είσαι πάντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω!! Το ξέρω!!!

      Καλή χρονιά με ελπίδα, δύναμη κι αισιοδοξία για τις δυνατότητές μας!

      Διαγραφή
  11. Έχουμε αφήσει στο τιμόνι τον ίδιο άσχετο καπετάνιο που μας ρίχνει συνεχώς στα βράχια και μου λες να μην ανησυχούμε;
    Είμαι ξάπλα στο χειρουργείο γιατί η προηγούμενη εγχείρηση απέτυχε και πριν με πιάσει η νάρκωση βλέπω από πάνω μου τον ίδιο σκιτζή χειρούργο και μου λες να μη φωνάζω;
    Πώς να ομονοήσουμε Ευάγγελε και να ακολουθήσουμε ως λαός μια κοινή πορεία όταν αυτοί που την σχεδίασαν την σχεδίασαν ακριβώς προς το αδιέξοδο;
    Δεν θέλω να μιζεριάζω αλλά πες μου πως γίνεται να συνεχίσω να τρώω σκουπίδια εις γνώσιν μου;
    Το καλύτερο θα έρθει κατά τη δική μου γνώμη με ριζική ανατροπή. Πολιτικών, προτεραιοτήτων, προσωπικών επιλογών. Με μπαλώματα και μικροδιορθώσεις απλά θα ανακυκλώνουμε το πρόβλημα και θα γυρίζουμε γύρω γύρω σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.
    Μακάρι να λέω τρίχες. Το εύχομαι.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πληθωρικέ μου κι αθυρόστομε, Πέτρο! Μαζί σου!

      Να σχεδιάσουμε πρώτα τα του οίκου μας γι' αυτή τη χρονιά και να οργανώσουμε τη ζωή μας όχι κατά πώς μας βολεύει, αλλά κατά πώς πρέπει.

      Αυτή νομίζω θα είναι η πρώτη μεγάλη ανατροπή κι η λυδία λίθος για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη νέα χρονιά!

      Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά με πολλές εμπνεύσεις κι ανατρεπτικές ιδέες!

      Διαγραφή
  12. εύχομαι τα καλύτερα για το 2014!!! καλή σου χρονια...
    φέτος μου έκανε εξαιρετική εντύπωση η αλληλεγγύη.. ανακάλυψα πράξεις αγάπης, στο πουθενα, κι αυτόμε έκανε χαρουμενη... ελπίζω τα πράγματα ναναι καλύτερα το 2014!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Μακάρι να βγουν αληθινές και να ζήσουμε ένα καλύτερο 2014!

      Καλή χρονιά με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα