Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Κατεβαίνω στο Χαλάνδρι.

Κατεβαίνω στο Χαλάνδρι. Η Χαϊμαντά από τότε που ήταν ακόμα πηγμένη στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα είχε κάποιες γωνιές που στέγαζαν το μεράκι, το ενδιαφέρον και τον επαγγελματισμό ανθρώπων της αγοράς, του εμπορίου. Οι πεζοδρομήσεις έδωσαν άλλον αέρα στο εμπορικό κέντρο, κινείσαι με ευκολία, χαζεύεις τις βιτρίνες με άνεση, μπορείς να σταθείς να πεις δυο κουβέντες με κάποιον γνωστό που θα τύχει να συναντήσεις. Εκεί μπορείς να βρεις, αλλά και στην Ανδρέα Παπανδρέου και στους γύρω από το κέντρο δρόμους, τα πάντα, υπηρεσίες και προϊόντα, το ακριβό και το προσιτό, το μοδάτο και το πιο κλασικό. Εξαρτάται τι ψάχνεις, ρούχο ή παπούτσι, καθημερινό ή για πιο επίσημα, τηλέφωνο ή βιβλίο; Δε συζητάμε πλέον για το φαγητό και τη διασκέδαση. το Χαλάνδρι προσφέρει –όχι μόνο στην περιοχή του κέντρου– εξαιρετικές ευκαιρίες για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Ψάξε έναν οδηγό και θα καταλάβεις ή καλύτερα, έλα και θα διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι.
Μπορεί ο «Κανάρης» να μην υπάρχει πια στην πλατεία, αλλά πάντα μου θυμίζει το σημείο αυτό την πρώτη γνωριμία με τον κυρ-Αλέκο. απογευματάκι Κυριακής μετά το ποδόσφαιρο. Με τον Ρομαίν Αργυρούδη είχε μακρινή συγγένεια γι’ αυτό συμπαθούσε έκτοτε και τον Ολυμπιακό. Δε μιλήσαμε τότε γι’ αυτό. Με την κόρη του παντρευτήκαμε μετά από δυο χρόνια στον Άγιο Νικόλαο. Για εκείνην και για μένα ήταν κι η κουβέντα μας, για τη σχέση μας, για το μέλλον, για τη νέα μας ζωή. Τα μπλε λεωφορεία ανηφόριζαν ακόμα την Αγίας Παρασκευής κι οι ταξιτζήδες έκαναν πιάτσα μπροστά στην πλατεία. Χαρούμενες παιδικές φωνές ακούγονταν από την παιδική χαρά κι οι γύρω θαμώνες συζητούσαν φωναχτά και χειρονομούσαν για τον Ανδρέα μ' ενθουσιασμό ή έτσι τουλάχιστον νόμιζα.
Η πλατεία και το Χαλάνδρι κι η ζωή ήταν αλλιώς. Όλα άλλαξαν, όλοι αλλάξαμε, άλλα για καλό κι άλλα όχι. Ο χώρος όμως εξακολουθεί να αποπνέει κάτι από το άρωμα και την ευωδιά που τον έχει ποτίσει η ιστορία του και τον έχει ζυμώσει ο ανθρώπινος μόχθος. Αυτή την αίσθηση απολαμβάνω σήμερα όταν βρίσκομαι για έναν καφέ ή κάποιο μεζέ εκεί γύρω στην πλατεία. Δεν ξέρω αν μπορείς να το καταλάβεις, αλλά είμαι σίγουρος, ότι αν βρεθείς εκεί σίγουρα θα το νοιώσεις, ότι αυτή η πλατεία που δεν είναι όμως κι ακριβώς πλατεία με την τυπική έννοια του όρου σου προσφέρει απλόχερα κάτω απ’ τους ίσκιους την αύρα και τη θετική της ενέργεια. Είναι η πλατεία Χαλανδρίου, τελεία.
Τώρα που στα πεζοδρόμια εκεί γύρω θα στηθούν τα προεκλογικά κιόσκια κι οι καρέκλες θα γεμίσουν σιγά – σιγά με τους «συνήθεις ύποπτους» των δημοτικών εκλογών και των κομμάτων, η πλατεία θα πάρει τα χρώματα της επικαιρότητας, θ’ αποχτήσει μιαν άλλη γιορταστική θαρρείς όψη. Φέτος, μάλιστα, θα πέσει και του Αγίου Κωσταντίνου παραμονές εκλογών κι η πολιτική ατμόσφαιρα θα πάρει και κάτι απ’ την κατάνυξη και τη θρησκευτική έξαρση της μέρας. Πανηγύρι, γιορτή ναι! Δίπλα στους πάγκους με τα φυλλάδια συνδυασμών κι υποψηφίων, οι πάγκοι των μικροπωλητών με τα παιχνίδια και τα καλούδια. Για όλα τα γούστα.
Τι εποχές έχουμε ζήσει τέτοιες μέρες σ’ αυτή την πλατεία με τον αείμνηστο τον Πέρκιζα, με τον Κώστα τον Πατακό, με τα άλλα τα «παιδιά» από τα δεξιά ή τ’ αριστερά. Τι αντιπαραθέσεις, τι εντάσεις, αλλά και τι πανηγυρισμούς και χαρές. Με τον καιρό εκτονώθηκαν, προσγειωθήκαμε. Με την οικονομική κρίση αναθεωρήσαμε, απογοητευτήκαμε, θυμώσαμε, χαθήκαμε. Συναντιόμαστε και μοιάζουμε ξένοι. Μέχρι χτες μοιραζόμασταν ιδέες, απόψεις, σχέδια, προτιμήσεις, την ίδια παρέα, το ίδιο τραπέζι. Σήμερα είμαστε μοιρασμένοι. Η πλατεία όμως εξακολουθεί να μας χωράει όλους. Όπου κι αν καθίσεις, ό,τι κι αν προτιμήσεις να πάρεις, με όποια παρέα κι αν επιλέξεις να συναναστραφείς και να διασκεδάσεις, η πλατεία είναι ο κοινός τόπος, μπορεί να γίνει κι ο κοινός προορισμός για αύριο. Η πλατεία μπορεί να μας μαζέψει.
Μπορεί η πλατεία Χαλανδρίου να μην είναι όπως άλλοτε, εντούτοις εξακολουθεί να είναι «η πλατεία» όλων μας, το σημείο αναφοράς μας, κι αυτό μπορεί και πρέπει να μας ενώνει, να μας κινητοποιεί, να μας εμπνέει. Εκεί πρέπει και πάλι να συναντηθούμε. όποια διαδρομή κι αν στο μεταξύ ακολουθήσαμε, απ’ όποιο δρόμο κι αν διαλέξουμε να κατεβούμε. Θα σε βρω στην πλατεία. Κατεβαίνω στο Χαλάνδρι.
Photo: Red Ballon 3

23 σχόλια:

  1. Δεν ξερω απο Αθηνα αλλα κατεβαινω μαζι σου στο Χαλανδρι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή επιτυχία !!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ γιατί νόμιζα ότι βάζεις υποψηφιότητα Ευάγγελε??
    Κάπου ακουστά την έχω, σίγουρα έχω περάσει αλλά και'γω είμαι άσχετη με Αθήνα!
    Νομίζω είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κάτι δικό σου που δεν
    είναι πολιτική κριτική και μου άρεσε πολύ!
    Αν όντως κατεβαίνεις στο δήμο
    καλή επιτυχία εύχομαι!

    Με ηλιόλουστα και πολύ ζεστά σε χαιρετώ σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ηλιόλουστά σου τ' ανταποδίδω ευχαρίστως με το πρωινό βοριαδάκι!

      Αν έχεις Χαλανδραίους φίλους και γνωστούς βάρα προσκλητήριο!... Όντως, εκτιθέμεθα! (Ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα!!)

      Διαγραφή
  4. ισχύει! αν υπάρχει μία ΖΩΝΤΑΝΗ πλατεία ακόμη αυτή είναι σίγουρα η Πλατεία Χαλανδρίου!
    αγαπημένα στέκια: Σίμος (κουτούκι) και φυσικά Ευριπίδης (τρελλό βιβλιοπωλείο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολλά κι ενδιαφέροντα τα στέκια και τα μαγαζιά, για κάθε γούστο και βαλάντιο.

      Το Χαλάνδρι είναι ένα ζωντανό και φιλόξενο προάστιο. Όσοι μένουμε και μπορούμε να το χαρούμε μόνιμα οφείλουμε να το φροντίσουμε και να το προστατεύσουμε. Προπαντός όμως έχουμε χρέος να ενδιαφερόμαστε και να συμμετέχουμε.

      Διαγραφή
  5. Αν "κατεβαίνουν" στο Χαλάνδρι άνθρωποι σαν και σένα Ευάγγελε,υπάρχει ακόμη ελπίς για το Χαλάνδρι(και όχι μόνο).
    Χάθηκε να ανηφορίσεις αγαπητότατε Ευάγγελε λίγο πιο πάνω (μια ριξιά με το ακόντιο της Βερούλη είναι η απόσταση που μας χωρίζει)!
    Καλή επιτυχία από τα βάθη της καρδιάς μου
    ¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη βολή της Βερούλη συναγωνίζεσαι, καλή μου xristin! Είμαστε σε απόσταση.... βολής και δεν έχουμε ακόμα πει δυο λέξεις; Σφάλμα μεγάλο!

      Άμα τη επανόδω εξ ΗΠΑ σε αναμένω με τη σχετική... λίστα υπομάλης δια τα περαιτέρω!!!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ νοσταλγική ανάρτηση! Αν και δεν το έχω "περπατήσει" το Χαλάνδρι, ένιωσα τη συγκίνησή σου Ευάγγελε. Σου εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη στον αγώνα σου και καλή επιτυχία στις εκλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία σ' ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω αν έχεις γνωριμίες προς τα εδώ να πεις καμιά καλή κουβέντα!

      Διαγραφή
    2. Πολύ ευχαρίστως θα το κάνω. Θα μας δώσεις όμως το στίγμα σου; Συνδυασμό και όνομα εννοώ.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. "Χαλάνδρι πόλη για να ζεις" με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Θωμά.
      Για τα λοιπά που με αφορούν κοιτάς εδώ

      Διαγραφή
  7. Δούλευα στο Χαλάνδρι, στα νιάτα μου γραμματέας ιατρού στην πλατεία Δούρου ! Η πλατεία Χαλανδρίου πάντα τόπος συνάντησης για τα ραντεβουδάκια μου μετά την απογευματινή μου δουλειά. χιχιχι ναι πράγματι κάποιοι μιλούσαν σα σε μικρή βουλή όταν εγώ ...χμμμ φιλιόμουν σε σφιχτή αγκαλιά ...που να θυμάμαι τι λέγαν ... την πλατεία όμως σαφώς και τη θυμάμαι !!!
    Βαγγέλη καλή επιτυχία, ναι το θέλω μέσα από την καρδιά μου, ούτε ξέρω με ποια ιδεολογία, σχήμα, χρώμα, απόχρωση βάζεις υποψηφιότητα, το σημαντικό είναι πως θα εργασθείς για τον δήμο από όποια θέση και αν βρίσκεσαι, το σημαντικό είναι αυτό το μεράκι που έχεις και το ποιο σημαντικό, ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή καρδιά, και αυτή τη χαρά να κατέβεις στο Χαλάνδρι κουβαλώντας να έτσι όπως καταθέτεις εδώ την ψυχή σου !!!
    Να κατέβεις Βαγγέλη μου και το νου σου μη χάσεις το παιδί στην πλατεία...αυτό το παιδί που κρατάς πάντα από το χέρι :)
    Είπα να μην γράψω, γιατί καλά λόγια εδώ δεν λείπουν ... αλλά δεν συγκρατήθηκα γιατί είναι η αλήθεια, που ούτε καν την έχεις ανάγκη στην ομολογία της ... απλώς κράτα γερά το παιδί όσο πας προς την πλατεία και... εκεί ας το να παίξει λεύτερο ...έχεις την κοφτερή ματιά να το προσέχεις εξάλλου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκινείς, Μάνια. Το ξέρεις και δεν χρειάζονται ίσως -σύμφωνα με τους κανόνες τους πολιτικού καθωσπρεπισμού- τέτοιες δημόσιες ομολογίες αυτές τις ώρες. Έμαθα όμως να είμαι "ανοιχτό βιβλίο" και δεν σκοπεύω τώρα να γίνω για ευνόητους λόγους κάτι άλλο. Με συγκινούν τα όμορφα λόγια σου και μου δίνουν κουράγιο και δύναμη!

      Με συγκινεί που μπορείς και διακρίνεις πίσω από τις λέξεις και τις παραγράφους, πίσω από τις οθόνες και τα καλώδια, από τόσο μακριά, εκείνο το παιδί που πραγματικά παιχνιδίζει κι ανοίγει την καρδιά του κι αφήνει τη φαντασία του να το ταξιδεύει.

      'Ισως, Μάνια, επειδή η αυθεντικότητα κι η ειλικρίνεια ξεχάστηκε και παραμελήθηκε μέσα στους μαιάνδρους και τους λαβύρινθους της πολιτικής επικοινωνίας και πρακτικής, μέσα στις σκοπιμότητες και τους υπολογισμούς να είναι κάποιος απ' τους λόγους που έχασε κι η πολιτική την αίγλη και τη διεισδυτικότητά της, την εμβέλειά της.

      Πιστεύω κι ελπίζω στο καλύτερο, γιατί όπως και να 'χουν τα πράγματα, όσο δύσκολα κι ανάποδα αν τα φέρνουν οι καιροί κι οι περιστάσεις η ζωή συνεχίζεται, είναι μπροστά και για να μη χάνεται άσκοπα πιστεύω πως πρέπει να την κοιτάμε κατάματα με ελπίδα, μεράκι κι ειλικρίνεια.

      Και πάλι σ' ευχαριστώ, Μάνια, για τα καλά σου λόγια και την αφορμή που μου έδωσες ν' ανοίξω τούτη την ώρα την καρδιά μου. Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  8. Θα το σκέφτηκες καλά, σίγουρα και αποφάσισες να εκτεθείς με κίνδυνο να σε ρουφήξει και σενα το τέρας των πολιτικών συστημάτων της Ελλάδας όπου αν δεν τα υπηρετήσεις θα σε φάνε, αν τα υπηρετήσεις θα γίνεις κι εσυ μέρος αυτού, με την ελπίδα μονάχα -αλλά θέλω να πιστεύω και την όρεξη- να αλλάξεις όσα μπορείς για να μην λες μετά οτι δεν προσπάθησες.
    Ευχομαι καλή επιτυχία αλλά βέβαια αυυτη η ευχή μου μοιάζει σαν να λέω σε ψαρά "καλή ψαριά" κι αυτός να με κοιτάει στραβά όπως κάνουν οι κρητικοί ψαράδες άμα τους πείς τέτοιαν ευχή, προειδοποιώντας σε οτι αμα γυρίσουνε αδειανοί θα τις φάς.
    Κάνε οτι καλύτερο μπορείς, αυτο που σε ικανοποιεί ως προσωπικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τζονάκο μου έτσι όπως έχει μπλέξει το πολιτικό κουβάρι κι εγώ δεν ξέρω πώς θα ξαναξεμπλέξει. Αυτό που ξέρω είναι τι ζητάω εγώ απ' αυτό το "μπλέξιμο". Κι αυτό που ζητάω είναι προσέγγιση της πολιτικής με ειλικρίνεια, συνέπεια, τόλμη και φαντασία.

    Θα ακουστούν πολλά αυτό το διάστημα κι όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Σημασία έχει να μην ξαναχαθούμε στα λόγια και χάσουμε την ουσία. Συμμετοχή με γνώση και άποψη. Αν το αφήσουμε στους άλλους, πάλι τη Δευτέρα στις 26 του Μάη θ' αρχίσουμε πάλι τα ίδια (αν όχι χειρότερα...)

    Ευχαριστώ για τις ευχές και το κουράγιο που μου δίνει ο καλός σου λόγος! Να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά με υγεία, δύναμη, δημιουργικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύχρονος και καλή επιτυχία εύχομαι
    από καρδιάς!

    https://plus.google.com/u/0/photos/110452120674079387721/albums/5700515422980559777/5896786268474995298?authkey=CPmNle_jure-uAE&pid=5896786268474995298&oid=110452120674079387721

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολή zoyzoy μου!

      Αν έχεις φίλους και γνωστούς στο Χαλάνδρι ρίξε {πετονιά} συγγνώμη σύρμα ήθελα να γράψω!!!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα