Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ευτυχισμένο το... 2014.



Μόνο η συντέλεια του κόσμου δεν έγινε. Όλα τ’ άλλα τα είδαμε, όπως ξετυλίγονταν οι μέρες κι οι μήνες της χρονιάς που φεύγει. Η αβεβαιότητα κι η ανατροπή έγιναν καθημερινές καταστάσεις που συμπληρώνονταν από την παλινδρόμηση μεταξύ ανασφάλειας και φόβου.

Μέχρι και το 2011 έφτασε να φαντάζει «Παναγία» μπροστά στα συμβάντα και τα γεγονότα του 2012. Για να επιβεβαιωθεί, άραγε, πανηγυρικά το «κάθε πέρσι και καλύτερα» ή μήπως για να μας προδιαθέτει, ότι ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα; Όπως και να ‘χει το 2013 βρίσκεται προ των πυλών και κάθε μέρα του προμηνύεται και σαν μια νέα «21 Δεκεμβρίου», που μπορεί να μην ήρθε τελικά, αλλά οι επιδράσεις κι οι επιπτώσεις που προκάλεσε με την ανησυχία και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε τάραξαν τον ύπνο κι ανέτρεψαν την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

Ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται ήδη αρκετά χαμηλά και το βαρόμετρο της αισιοδοξίας έχει βυθιστεί στα τάρταρα των δημοσκοπήσεων και της τηλεθέασης της AGB. Τα όνειρα έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας κι οι ελπίδες μετατίθενται από σύνοδο σε σύνοδο του Eurogroup κι από δήλωση σε δήλωση του Σόιμπλε.

Η υποτίμηση τελικά ήταν περισσότερο εσωτερική απ’ όσο «εσωτερική» την περιμέναμε. Εσωτερική με την έννοια της ψυχικής κατάπτωσης και της συναισθηματικής ασφυξίας. Δεν μειώθηκε μόνο το έλλειμμα κι η αγοραστική μας δύναμη, αλλά ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικά οι φιλοδοξίες και τα σχέδια για το αύριο και το μέλλον που ο καθένας είχε στο μυαλό, στους υπολογισμούς του στις επιδιώξεις του. Το μέλλον –θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς– έγινε δυσδιάκριτο κι απρόβλεπτο, εχθρικό κι αφιλόξενο.

Αφιλόξενη έγινε κι η ίδια η χώρα που στέλνει στην εξορία της ανεργίας καραβάνια νέων και καραβιές νεο-μεταναστών στο εξωτερικό. Δρόμοι εμπορικοί ξεκληρίζονται ολόκληροι από την ύφεση και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της. Γειτονιές μεταλλάσσονται και γκετοποιούνται «πέφτοντας στα χέρια» νεοναζιστικών οργανώσεων και συμμοριών. Τα «Ενοικιάζεται» στις τζαμαρίες έγιναν τα θλιβερά προμηνύματα των διαδοχικών «Πωλείται» αποκρατικοποιημένων επιχειρήσεων, φορέων κι οργανισμών. Μέχρι να έρθει η σειρά των υδρογονανθράκων.

Είναι βαρύ το φορτίο που μας φόρτωσε η χρονιά που φεύγει. Ακόμα κι οι φωνές που το πρώτο διάστημα της κρίσης, υποστήριζαν με θέρμη την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, ακόμα κι εκείνοι που εξακολουθούν να εκφράζουν το μέτρο και την κοινή λογική, έχουν μουδιάσει από τη σφοδρότητα της ισοπέδωσης και της κατρακύλας. Οι αλλαγές γύρω μας είναι τόσο μεγάλες και τα προβλήματα που αναφύονται από σπίτι σε σπίτι κι από οικογένεια σε οικογένεια τόσα πολλά, που είναι απορίας άξιο, αν εκείνο που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί και ν’ ανασάνει, τελικά, η κοινωνία μας είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό ή η πρόκληση ενός θαρραλέου σοκ αναδημιουργίας κι αναγέννησης.

Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο, που πνίγεται, όσο χειμωνιάζει, κι από την κάπνα των τζακιών και των αιωρούμενων σωματιδίων, αναρωτιέμαι αν υπάρχει περιθώριο για να χωρέσει μια ευχή, ένα χαμόγελο, μια πιθανότητα. Μια ικμάδα ζωντάνιας αναζητάω να βρω λέξεις για να τοποθετηθεί και να βλαστήσει, πρώτα στην καρδιά και μετά στο βλέμμα και το μυαλό.

Ποιο είναι άραγε το αδύνατο να συμβεί σ’ αυτή τη ζοφερή συγκυρία που στήθηκε μέσα και γύρω μας; Γιατί το μόνο απίθανο κι απλησίαστο φαντάζει να ‘ναι η διάθεση κι η θέληση για ολική ανατροπή; Τι οδηγάει στην παραίτηση και την αναχώρηση –πολλές φορές κι από τα εγκόσμια– με τη ματαίωση καρφιτσωμένη στο άδειο βλέμμα και τη διάψευση καρφωμένη στο σαλεμένο μυαλό;

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι η αλήθεια.

Μια αλήθεια που θα ειπωθεί κατάμουτρα από τον καθένα μας στον καθρέφτη του κι απ’ όσους αποφασίζουν εξ ονόματός μας απέναντί μας και κατά πρόσωπο. Μια αλήθεια δίχως περιστροφές και φιοριτούρες, δίχως ασυλίες και διλήμματα. Μια αλήθεια που θ’ αποκαθιστά λέξη τη λέξη την πίστη και την εμπιστοσύνη στις αξίες που υπήρχαν, αλλά που για χρόνια ξέφτιζαν και ξεφτιλίζονταν, με την ανοχή, την αδιαφορία ή και τη συναίνεσή μας. Μια αλήθεια στέρεα κι ελπιδοφόρα, που θα γεμίζει λέξη τη λέξη θάρρος το άδειο σακούλι της ψυχής, αυτό που αφήσαμε να στερέψει πιο γρήγορα και πιο επιπόλαια απ’ το σακούλι που φυλάγαμε στον κόρφο μας. Μια αλήθεια τελεία και παύλα, αλλά και αρχή συνάμα, μιας χρονιάς δύσκολης κι επώδυνης.

Μια αλήθεια ευχή και προσδοκία, ώστε σ’ έναν χρόνο από τώρα, να μπορούμε να ευχηθούμε «Καλή Χρονιά», κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο στα μάτια και χαμογελώντας μ’ αισιοδοξία και σιγουριά για το 2014.

21 σχόλια:

  1. Kάποιος είχε πει Ευάγγελε "αυτός που θέλει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα, πρέπει να έχει επαρκή ιδέα για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα."
    Δεν ξέρω αν ξέρει πια ο κόσμος τι είναι αλήθεια και αν μπορεί να την διακρίνει το ψέμα του φαίνεται πιο εύκολο.
    Ελπίζω να την βρούμε και να σταματήσουμε να έχουμε δεύτερες σκέψεις.
    Η αλήθεια είναι πολύ απλή και μπροστά μας πάντα.
    Μακάρι να την δούμε όλοι.

    Καλή χρονιά σε σένα και σε όλο τον κόσμο Ευάγγελε με όλη μου την καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι αισιόδοξη και ήρθα να χαμογελάσω. Αντιλαμβάνομαι τις σκέψεις σου και την ανησυχία σου μα χαίρομαι με την τελευταία παράγραφο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας καταρρακώσει.
    Σου εύχομαι η νέα χρονιά να σου φέρει προσωπική ηρεμία και ευτυχία και να φέρει για ολους θαυμάσια νέα.
    Σε φιλώ (χαμογελώντας στο πλαίσιο των μπλογγοσχέσεων και των ημερών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψέμα. Είναι η πεποίθηση.
    Αν καταφέρουμε να παραμερίσουμε την ακαμψία μας, ίσως προλάβουμε να συναντηθούμε με τις αλήθειες μας. Μπροστά μας είναι, φτάνει να αντέξουμε να τις δούμε.
    Ευάγγελε σοφά τα λόγια σου, μακάρι ο καθένας μας να βρει μέσα στο κείμενό σου την προσωπική του αλήθεια.
    Πολλές μικρές αλήθειες, αρκούν για να φωταγωγήσουν μιαν ολόκληρη κοινωνία. Αυτή είναι και η ευχή μου.

    Και τις δικές μου εγκάρδιες ευχές για τον επόμενο χρόνο. Κι ας είναι χειρότερος απ' το 2014. Για να έχουμε μια προοπτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @'Ελενα, ZouZouna, Μαρία, δεν θ' απαντήσω ξέχωρα!

    Σ' αυτές τις τελευταίες σκέψεις της χρονιάς που εξέφρασα με αφορμή τον χρόνο που φεύγει, θα 'θελα τα σχολιά σας ν' αποτελέσουν αναπόσπαστα κομμάτια, που αυτούσια τις ολοκληρώνουν και τις εδραιώνουν.

    Το χρόνο που φεύγει, βρεθήκαμε για πρώτη φορά και "δεθήκαμε" μέσα από το διαδίκτυο σαν παρέα έχοντας οδηγό τον αμοιβαίο σεβασμό και την ειλικρινή διάθεση επικοινωνίας, μπορέσαμε έτσι ν' ανταλλάσσουμε δημιουργικές σκέψεις και συναισθήματα. Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

    Με την ευκαιρία του νέου έτους, σας εύχομαι από καρδιάς να ζήσετε μιαν ευτυχισμένη και όμορφη χρονιά, να είστε γερές και δυνατές και να χαρείτε όσο περισσότερο γίνεται τους αγαπημένους σας και τις ομορφιές της ζωής!

    Χρόνια σας πολλά και Καλή Πρωτοχρονιά για όλον τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αλήθεια για το 2013 είναι πως ακόμα δεν μπήκε θέλουμε να το παρακάμψουμε. Γρουσούζικο και δύσκολο και γκαντέμικο! Δεν περιμένει κανείς τίποτα αλλο από την ολική καταστροφή! Εγω πάλι περιμένω τη δευτέρα παρουσία! Χαχα!
    Ευάγγελε να την κάνουμε καλή τη χρονιά μας! Εύχομαι να μην μας χαντακώσει το κλίμα και να πιστέψουμε στη δύναμη που έχουμε να κάνουμε ανατροπές. Σαν γνήσιοι αουτσάιντερς! Να έχεις υγεία, διαύγεια και ευαισθησία πάντα! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ολα από το χέρι μας περνάνε, Τζωρτζίνα μου!...

      Μακάρι η χρονιά που έρχεται να επιφυλάσσει για τον καθένα μας και για όλους τα καλύτερα!

      Σου εύχομαι να έχεις κι εσύ μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία, ευεξία και δυνατά ευχάριστα συναισθήματα!

      Διαγραφή
  6. υγεια μονο και το 13 και το 14 και τ αλλα , οπως και να ναι , να μαστε καλα να αντεχουμε
    κι οπως λεει κι η ζουζουνα κανεις δε θα μας καταρρακωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασα ένα σχόλιο για το νέο χρόνο που έλεγε περίπου, ότι αν το 2013 ξεκίνησε με ατύχημα του Μητσοτάκη σκέψου τι μας περιμένει όλους τους υπόλοιπους!!!

      Ελπίζω κι εύχομαι πάντος η ευχή σου να βγει πέρα για πέρα αληθινή και να έχουμε την υγειά μας (περαστικά με την ευκαιρία και στον επίτιμο) για ν' αντέξουμε!

      Καλή και δημιουργική χρονιά με δύναμη κι αισιοδοξία, λοιπόν, Υιέ μου!

      Διαγραφή
  7. Σε βρίσκω "οπαδό" της διαφήμισης που προβάλλεται τελευταίως στους δέκτες μας, που με τίποτε δεν βλέπονται εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια!!! αγαπητέ μου Ευάγγελε.

    Ε, λοιπόν ας ευχηθώ κι' εγώ με την σειρά μου.
    Ευτυχές το 2014!
    Και ακόμη πιο ευτυχές το 2015 :-))

    Αν είναι να είναι μόνον έναν ακόμη χρόνος (το 2013) δύσκολος, γκρίζος και άκρως εχθρικός από παντού... θα τον αντέξουμε!
    Μόνον 365 ημέρες θα είναι ακόμη :- ))
    Χρόνια Πολλά σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακολουθούν κι οι διαφημίσεις την εξέλιξη τηε κρίσης, Πηνελόπη μου! Αν κι έχω την αίσθηση ότι ορισμένες ξεχωρίζουν για το χιούμορ τους (ίσως λόγω του γενικότερου χαμηλού επιπέδου στον τομέα αυτό). Το "όλοι κάτω" με τη ληστεία στην τράπεζα π.χ. μ' έκανε να γελάσω, αν και δεν θυμάμαι ποια εταιρεία διαφήμιζε!

      (Ελπίζω το κείμενο να μην συμπεριλαμβάνεται κι αυτό σ' αυτά που... δεν βλέπονται!!)

      Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά, Πηνελόπη, για σένα τους αγαπημένους σου κι όλον τον κόσμο!!

      Διαγραφή
  8. Ειλικρινά έτσι σκέφθηκα κι εγώ, να ευχηθώ "ευτυχισμένο το 2014".
    Ευάγγελε...
    Χρόνια πολλά σε σένα και την οικογένεια σου, επιτυχίες προσωπικές και πολλή έμπνευση!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχισμένη και τυχερή χρονιά, καλέ μου φίλε greendim, με ακμαία υγεία, δημιουργικές ιδέες, άφθονο γέλιο και ακατάπαυστο δυναμισμό!

      Διαγραφή
  9. Συμφωνώ μαζί σου στα γενικά, αλλά έχω μια διαφωνία στα ειδικά: Επειδή είμαστε εδώ για τα δύσκολα, θέλω να ρουφήξω το κάθε δευτερόλεπτο του 2013.
    Είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα πάνε καλλίτερα - καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σου!!!

      Μ' όλη τη διάθεση και μ' όλες τις δυνάμεις μου!!

      Καλή σου χρονιά!! Καλή μας χρονιά!!

      Διαγραφή
  10. Ευάγγελε,καλή μας χρονιά!Υγεία, ανεβασμένη διάθεση,θετική ματιά και θα τα καταφέρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, 'Ολγα μου!

      Είναι ευχάριστο να ξεκινάει η νέα χρονιά με τόση θετική ενέργεια!

      Χαίρομαι που το κείμενο έγινε αφορμή για την... έκκλησή της και την ομαδική σύμπτωση των απόψεων όλων των φίλων που σχολίασαν!

      Προχωράμε αισιόδοξα, λοιπόν, μαζί προς τις προκλήσεις και τις κακοτοπιές του νέου χρόνου, με την πίστη και τη θέληση να τα καταφέρουμε!

      Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά και σε σένα, 'Ολγα μου!
      Να 'μαστε καλά να τα λέμε!!

      Διαγραφή
  11. Σήμερα το βράδυ θα είμαι στη "Μαγιοπούλα" στην Καισαριανή (στα μέρη σου...νομίζω). Θα ήταν καλά να τα λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποιος με πολύ μεγαλύτερο IQ απο την xristin είπε ότι "οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι’ αυτούς".
    Λοιπόν μόνο ξεβολομένοι μπορούμε να ενεργοποιηθούμε εμείς οι Έλληνες.
    Ας γίνει αυτή η δοκιμασία που περνάμε μια πετυχημένη προσπάθεια αναγέννησης σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.
    Καλή χρονιά να έχεις Ευάγγελε και το κεφάλι ψιλά.
    Μου άρεσε πολύ το κονάκι σου.
    Εδώ είμαι να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, xristin!...

      Σε καλωσορίζω, σ' ευχαριστώ και σου εύχομαι να είναι και για σένα ο νέος χρόνος ευτυχισμένος, δημιουργικός και χαρούμενος!

      Διαγραφή
  13. Καλή δημιουργική Χρονιά εύχομαι και'γω από κοντά!

    Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά που ζούμε μέχρι το τέλος του χρόνου θα'ναι απλώς κακές αναμνήσεις μπροστά σ'ενα καλό και αισιόδοξο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά, έστω και με καθυστέρηση, zoyzoy μου!

      Μακάρι να βγεις αληθινή!

      Διαγραφή

Καλοπροαίρετα