Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2013

Καθαρές κουβέντες και καθαρίσαμε;

Στο μικρόκοσμο της χώρας, εδώ που οι δημοσιογράφοι κι οι πολιτικοί μας είναι γνωστοί με τα χαϊδευτικά τους ακόμα, μπορεί οι θεατρικές σκηνές να ξεφυτρώνουν –ελέω τηλεοπτικής μιζέριας– σαν τα μανιτάρια, αλλά οι πραγματικές παραστάσεις στήνονται σ’ άλλα στέκια. Οι φίρμες δεν βρίσκονται πια μεταξύ ηθοποιών, τραγουδιστών ή ποδοσφαιρικών αστέρων. Τα πρώτα ονόματα, οι γκλαμουράτοι και πιασάριδες, οι αστέρες άλλαξαν πιάτσες και συνήθειες, συχνάζουν στο βήμα της Βουλής, έξω απ’ τ’ αμαξοστάσια και τις καταλήψεις, στα αλλεπάλληλα τηλεοπτικά πάνελ και παράθυρα, γενικά όπου υπάρχουν κάμερες –και δεν είναι λίγες– δόξα να ‘χει το ΕΣΡ μας.

Οι Ρέππας-Παπαθανασίου θα σκάνε απ’ το κακό τους ακούγοντας τις τρομερές ατάκες κάποιων ευφάνταστων βουλευτών κι ο Αλέξανδρος Ρήγας θα ριγεί με δέος διαβάζοντας της επιθεωρησιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογική του «άσπρο – μαύρο» που δεσπόζει για δεκαετίες στον πολιτικό λόγο του δίπολου «κυβέρνηση – αντιπολίτευση» ακολουθείται μ…

«Geia sas Elláda!»

«Με το "Geia sas Elláda!", o Chris Hadfield έστειλε τα διαστημικά χαιρετίσματά του στις 14 Ιανουαρίου και όπως υποσχέθηκε ανέβασε φωτογραφίες της Ελλάδας από ψηλά»,διαβάζαμε, ενώ στο δίπλα δωμάτιο μπερδεύονταν θορυβώντας οι φωνές των δημοσιογραφούντων τηλε-σταρ… Λίστα, λίστες, λιστών. Ίσως δεν υπάρχει περισσότερο χρησιμοποιημένη λέξη το τελευταίο διάστημα.

«Geia sas Elláda!» 'Ισως δεν υπάρχει άλλη χώρα τόσο αγαπησιάρα, τόσο φιλόξενη, τόσο προκλητική, τόσο ελκυστική. Πολιτισμός, ιστορία, φυσική ομορφιά, γευστική κουζίνα. Σταυροδρόμι λαών, γλωσσών, συμφερόντων, ενδιαφερόντων.
«Geia sas Elláda!» Εδώ πάνω, μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος, ο τόπος αυτός, η γωνιά αυτή της γης με τις πανάρχαιες καταβολές, λαμπιρίζει θαυμάσιος. Βουνά και κάμποι, ακρογιάλια και νησιά, βράχια και χώματα κακοτράχαλα κι ηρωικά, που έσμιξαν διοικητικά κι έγιναν το κράτος που έπεσε στα χέρια σας από το 1833 και μετά, είναι πανέμορφα. Προκλητικά αγκαλιασμένες ομορφιές από καταγάλανα νερά και θάλασ…

Θά 'θελα να 'μουν εισιτήριο στην τσέπη σου*

Σχεδόν μέχρι τ' ακυρωτικά την πήγε, δυο υπόγεια κάτω. Στο κατόπι προτάσσοντας επικλητικά ένα χρησιμοποιημένο εισιτήριο και την επιμονή για το αναγκαίο της χειρονομίας στα χείλη. Θαύμασα πραγματικά την κυριούλα, που μ’ ένα συγκαταβατικό χαμόγελο, λίγα μέτρα μπροστά μου στο σταθμό του μετρό, ακύρωσε ατάραχη το εισιτήριο που έβγαλε απ’ την τσέπη της και κατευθύνθηκε εμφανώς ικανοποιημένη προς τις κυλιόμενες για τις πλατφόρμες, αφήνοντας πίσω της σύξυλη τη νεαρή κοπέλα με το ξεφτισμένο τζιν, το ξεβαμμένο μαλλί και το τσαλακωμένο εισιτήριο στο χέρι.
Δεν ήταν η μόνη φορά, το φαινόμενο, για όσους χρησιμοποιούν τακτικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς –κι ιδιαίτερα το μετρό– σύνηθες, η τόση επιμονή στην προκειμένη περίπτωση μ’ εντυπωσίασε. Τη θυμήθηκα διαβάζοντας ένα αυτοκόλλητο σε μια στάση, που καλούσε ν’ αυξήσουμε τον αριθμό των «λαθρεπιβατών».
«δεν χτυπάμε εισιτήριο/ανταλλάζουμε το ήδη επικυρωμένο/ Σαμποτάρουμε τα ακυρωτικά μηχανήματα/ Αρνούμαστε τις υποδείξεις των ελεγκτών - κεφαλοκυνηγών/ Οργαν…

Στη λίστα για μια βίλα.

Αν «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται», δεν ξέρω στην περίπτωση του 2013 από πού θα φανεί τι σόι χρόνος είναι. Μετράμε κιόλας το πρώτο 10ήμερο κι όλα εξελίσσονται με ρυθμούς Ελλάδας 2012, με ημερήσια διάταξη δελτίου των 8 ή των 9 κατά περίπτωση, με πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο κοκορομαχίας, με την ΑΕΚ στον πάτο της βαθμολογίας. Ούτε το χιόνι που έπεσε πριν λίγες μέρες κατάφερε ν’ αλλάξει ριζικά το σκηνικό, αφού τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά, «πάγωσαν» την όποια διάθεση για χιονοπόλεμους και χιονάνθρωπους. Οι «χιονάνθρωποι» κυκλοφορούν πλέον ανάμεσά μας.
Δεν ξέρω αν η αναθέρμανση της οικονομίας θα προέλθει από τα ενεργειακά τζάκια, που σκέφτεται να επιδοτήσει για να εγκατασταθούν το υπουργείο Οικονομικών ή από τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα ομόλογός του. Η θερμότητα πάντως στο πολιτικό κλίμα, που ήδη βιώνει εποχές καύσωνα, μάλλον παγερά αδιάφορη αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Το γεγονός, ότι εξακολουθεί …